Hlavní navigace

Lze čerpat ošetřovné až do konce června i v případě, že se škola uzavře dřív?

23. 6. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Mnohé školy využijí tzv. ředitelského volna a uzavřou se o pár dní dřív. Aktuálně v pátek 26. června. Kdy musí rodič nastoupit do práce?

Školy jsou již otevřeny, ale někteří rodiče i přesto své děti do školních lavic neposlali. Využili tak možnosti dalšího čerpání ošetřovného. 

Jak jsme již zmínili v nedávném článku, důvody mohou být zdravotní, kapacitní, provozní, ale také finanční. Díky zvýšení redukovaného vyměřovacího základu z 60 na 80 % není rozdíl mezi čistou mzdou a nemocenskou dávkou tak velký. Zůstávat na ošetřovném se vyplatí i rodičům s exekučními a insolvenčními srážkami ze mzdy. Podrobněji v textu Jak si snadno zvýšit ošetřovné? Stačí jen šikovně vyplnit výkaz

Jak je to ale s možností čerpat ošetřovné, pokud škola využije možnosti tzv. ředitelského volna a uzavře pro letošní školní rok své brány mnohem dřív? V tomto roce se nabízí konec pracovního týdne v pátek 26. června. 

Čtěte také: Využívají, nebo zneužívají zaměstnanci čerpání ošetřovného?

Mohou zaměstnanci čerpat ošetřovné do konce měsíce června, či nikoli? 

Dle vyjádření České správy sociálního zabezpečení není ředitelské volno důvodem uvedeným v § 39 odst. 1 písm. b) bod 1 zákona o nemocenském pojištění (tj. havárie, mimořádné opatření při epidemii, jiná nepředvídaná událost), s nimiž je spojen nárok na ošetřovné. Proto za dny, kdy dítě nemůže navštěvovat školu z důvodu ředitelského volna, nenáleží ošetřovné. Pečující osoba takovéto dny nevykazuje na výkazu péče, uzavírá ČSSZ. 

Pokud bude škola uzavřena od pondělí 29. 6. 2020 z důvodu ředitelského volna, je možné čerpat ošetřovné ještě za kalendářní dny sobotu a neděli 27. a 28. 6. 2020, pokud v nich zaměstnanec o dítě pečoval. Na pondělí již může zaměstnavatel naplánovat zaměstnanci pracovní směnu, potřeba ošetřování je ukončena. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).