Hlavní navigace

Euro v nedohlednu, maastrichtská kritéria nesplníme ani v roce 2013

29. 10. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ministerstvo financí dnes zveřejnilo nový Fiskální výhled, ve kterém počítá se zhoršením salda sektoru vlády až na –6,6 % HDP ve letošním roce a s 5,3 % HDP v roce příštím. Deficit státního rozpočtu v tomto roce i v roce 2010 by měl dosáhnout necelých 170 miliard korun. Maastrichtské kritérium ve výši 3 % HDP, které se týká velikosti deficitu vládního sektoru, se nám nepodaří tak zřejmě splnit ani v roce 2013. Termín přijetí eura se tak opět vzdálil. Čtěte více: S eurem počítejte nejdříve kolem roku 2018, tvrdí ekonomové.

Ministerstvo dnes rovněž představilo aktualizovanou Makroekonomickou predikci. Na základě nově publikovaných statistických dat upravilo odhad růstu ekonomiky pro příští rok. Zatímco po přijetí tzv. „Janotova balíčku“ počítalo ministerstvo s propadem ekonomiky v příštím roce až o 0,5 %, nyní předpokládá růst ve výši 0,3 %.

Prognóza pro příští rok je tak stejná jako v červencové predikci. To je pouze náhodná shoda s jeho červencovým odhadem, protože zejména rapidní změna vnějšího okolí a přijatá stabilizační opatření podstatně mění strukturu tohoto růstu, vysvětlil Ondřej Jakob, tiskový mluvčí ministerstva financí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).