Hlavní navigace

Mají OSVČ nárok na nějaké sociální dávky?

9. 4. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dávky státní sociální podpory a dávky pomoci v hmotné nouzi. Mají osoby samostatně výdělečně činné na některé z nich nárok?

Nepříznivá situace spojená s šířením koronavirové pandemie a nouzový stav, který omezil celou řadu činností, donutily některé OSVČ zajímat se o to, mají-li vůbec nárok žádat o některé se sociálních dávek. 

Jak upozorňuje ministerstvo práce a sociálních věcí na svém webu, každý má možnost uplatnit si jakoukoli žádost o některou z nepojistných sociálních dávek, a to jak o dávky státní sociální podpory:

Tak i dávky pomoci v hmotné nouzi:

Úřad práce ČR posuzuje každou žádost o konkrétní dávku, či její zvýšení, individuálně. S ohledem na konkrétní situaci žadatele. Na jednotlivé dávky nevzniká automaticky nárok, ale vždy je třeba, aby žadatel splnil zákonem dané podmínky.

Čtěte také: Přerušení nebo ukončení samostatné výdělečné činnosti a evidence na úřadu práce

Nárok na přiznání i konečná výše nepojistných sociálních dávek vychází z aktuální příjmové a majetkové situace žadatele a z aktuální výše nákladů na bydlení. Nelze tedy předem říci, zda nárok na dávky vznikne a také se nedá předem sdělit výše dávek.

Žádosti (o dávky/podpory, zprostředkování zaměstnání, zařazení do evidence) a další podklady mohou lidé zasílat elektronicky (datovou schránkou, emailem – v tomto případě i bez zaručeného elektronického podpisu), poštou nebo mohou odevzdávat dokumenty do boxů umístěných u vchodu na kontaktní pracoviště, případně jiném viditelně označeném místě. Pokud klienti cokoli potřebují, mohou kontaktovat zaměstnance Úřadu práce ČR e-mailem nebo telefonicky.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).