Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Mají Slováci pracující u nás mluvit česky? Co na to říkají české firmy? od Přezdívka - Jazykový zákon myslím skvěle vyjadřuje jaký má přístup...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 6. 2015 8:07

    Přezdívka (neregistrovaný)

    Jazykový zákon myslím skvěle vyjadřuje jaký má přístup vláda na Slovensku a jak málo mají respektu k menšinám. Pokud zde žijí, mají se naučit mluvit česky, pokud jsou tu na dovolené nebo u příbuzných ať si mluví slovensky, tam je to naprosto bez problému. Co mě uráží je, když např. v supermarketu Tesco pronáší hlášení slovenka ve slovenštině. Vše by se dalo tolerovat, pokud by sama slovenská vládní rétorika nebyla tak proti jiným jazykům ve veřejné sféře. Oni to nastavili takto, takže by sme to měli respektovat a zachovat se obdobně. Jsem mladá generace narozená po roce 1988 a vystudovala jsem humanitní studia na magisterské úrovni, kde jsme se hodně učili o jiných etnických skupinách, národnostních menšinách a jiných náboženstvích. Začínala jsem jako hodně tolerantní mladý člověk otevřený vůči komukoliv, ale s přibýváním informací o tom, jak to ve světě chodí a jaké jsou zvyklosti v této oblasti, začínám být stále méně tolerantní. Respektive začínám chápat nutnost vymezit určité hranice, které se musí dodržovat pokud chceme, aby naše kultura nebyla zničena jinými menšinami žijícími u nás. Nemáme to být my, kdo se bude přizpůsobovat, mají to být oni a na nás má být jim to usnadnit a pomoci těm, kteří se o asimilaci poctivě snaží.

  • 28. 7. 2015 11:04

    Zamyslenie (neregistrovaný)

    Posudzovat ludi podla vlady, no neviem. Ak v CR robi vlada presne to, co by robili aj ludia tak to vam gratulujem.U nas taky pocit nemam. Kazdopadne pocas svojho doterajsieho cca 10 rocneho pracovneho zivota som mal na Slovensku viacero ceskych kolegov. Nikoho nikdy ani nenapadlo im naznacovat aby hovorili po slovensky. Ci uz to bolo v stavebnictve (nemyslim robotnikov, ale manazerske a obchodnicke funkcie), v bankovnictve (dokonca v pohode aj na telefonickej infolinke banky), v priemysle atd. Vo vseobecnosti ale plati, ze my na Slovensku ceskemu jazyku rozumieme omnoho lepsie ako ludia v CR slovenskemu, tak mozno je to sposobene tym. Inak niektorym tu prekaza ze v CR pocuju slovencinu, ktorej z velkej casti rozumeju. Co by robili, keby namiesto nej pocuju napriklad madarcinu, ktoru pokial neovladate, tak jej nerozumiete absolutne nic? Pre podobny zazitok staci ist napriklad do obchodu v slovenskom meste Hurbanovo:) Mozno by ti kritici boli medzi prvymi co by volali po zakonoch ake prijala nasa vlada a ktore tu teraz Slovakom vytykaju:)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).