Hlavní navigace

Majitelé pražských barů kroutí hlavou: Copak se koronavirus šíří až od půlnoci?

10. 9. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Od středy 9. září platí opatření proti šíření koronaviru týkající se pražských restaurací a barů, které tak musí zavřít v době od půlnoci do šesti ráno.

Od 9. září 2020 je tedy omezena přítomnost veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb v čase mezi 0:00 hodin a 6:00 hodin, s výjimkou provozoven, které neslouží pro veřejnost, jako jsou například zaměstnanecké stravování, stravování poskytovatelů zdravotních služeb a sociálních služeb nebo ve vězeňských zařízeních. Opatření se nevztahuje na prodej mimo provozovnu stravovacích služeb, tedy na provozovny rychlého občerstvení s výdejovým okénkem nebo prodej jídla s sebou bez vstupu do provozovny.  

Toto protiepidemické opatření oznámila pražská hygienická stanice v pátek 4. září s ohledem na aktuální epidemiologickou situaci v Praze. Jak uvádí v tiskové zprávě, podle ní aktuální situace vykazuje znaky komunitního přenosu a nadále platí, že z větší části jsou případy zaznamenávány u mladší a střední generace. U případů, u kterých byl prokázán zdroj nákazy, mají nejčastěji souvislost s výskytem v rodině nebo na pracovišti či s návštěvou společenských a sportovních akcí. Významný záchyt je také u zahraničních pracovníků, zahraničních turistů (samoplátců) nebo u osob navracejících se ze zahraničí. 

Pro bary jde o klíčové omezení

Adam Matějka z podniku Groove Bar sídlícího na Praze 1 serveru Podnikatel.cz prozradil, že vzhledem k tomu, že patří mezi noční podnik, většinu jejich tržeb dělají právě po půlnoci. Proto je pro ně toto omezení klíčové. Jako velké omezení jej vnímá také Petr KolářHoffa Baru a s opatřením nesouhlasí. Celková délka provozní doby se nám zkrátila v případě Bugsy’s baru o 30 %, ale na tržbách to poznáme mnohem citelněji, a to především z toho důvodu, že pozdní hodiny děláme obvykle hlavní část obratů, ale především, jakákoli restrikce je negativní signál směrem k našim hostům a ti si nás zkrátka vyřadí (i když věří, že dočasně), ze svých zvyklostí, popisuje Václav Vojíř z pražského Bugsy´s Baru.

Ten dále podotýká, že se podobné opatření dalo očekávat, a to například na základě citací v médiích, že bary a kluby jsou to zlo. Oni se takovým opatřením jako cocktailový bar, který 25 let den co den intenzivně pracuje na zvyšování kultury spojené s konzumací alkoholu, cítí ukřivděni. Chápou přitom, že opatření musí být plošná, že nelze seznam podniků probírat abecedně. Jsme si vědomi, že máme smůlu v tom, že zaměřením na večerní byznys patříme bohužel do stejné skupiny párty podniků a nevěstinců a takové, domnívám se, leží epidemiologům v žaludku nejvíce, doplňuje.

Jak to funguje v reálu?

Bary a podobné podniky běžně zavírají v ranních hodinách a jsou zvyklé, že teprve až kolem půlnoci se lidé začínají dobře bavit. Je celkem nepříjemné vše z ničeho nic přerušit a říct všem, ať jdou pryč. Přitom valná většina z nich se pouze přesune do nedaleko vzdálených večerek, kde v zábavě pokračují a konzumují alkohol na ulici, dodává Adam Matějka. Podle Petra Koláře se lidem naopak nemusí nic vysvětlovat. Všichni to vědí a nejede přes to vlak, říká.

Hosté Bugsy´s Baru jsou převážně tuzemská a stálá klientela, tedy většina z nich bude informována z médií a nebudou překvapeni, když jim před půlnocí nabídnou poslední drink a s ním zanesou i účet. Na druhou stranu nařízení a omezení ve své nekoncepčnosti jsou natolik zmatečná, že mnohé hosty tímto překvapíme a tak trochu jim asi zkazíme večer, na který se těšili. Ale co na tom, když moudří vědí, proč to dělají. Občan se přizpůsobí, podotýká Václav Vojíř.

Zmenší opatření šíření koronaviru?

Námi oslovení provozovatelé barů se shodují, že takové opatření nedokáže zmenšit šíření koronaviru. Je to naprostý nesmysl. Copak korona se šíří až od půlnoci?  ptá se Petr Kolář. Adam Matějka vidí taková restriktivní opatření jako devastující pro podniky jejich typu. Pokud se mohou lidé volně shromažďovat v nákupních centrech, chodit na hokejová nebo fotbalová utkání nebo jít do restaurace nebo baru, odkud vás o půlnoci vyhodí, tak si rozhodně nemyslím, že takové opatření pomůže snížit šíření koronaviru, popisuje. 

Václav Vojíř zmiňuje, že jakékoliv omezení pohybu lidí na veřejnosti pomůže, a i když bary nepatří k místům, kde jsou zvýšená rizika, tak zkrátka platí daň za to, že mají byznys postavený na večerních a nočních hodinách. Nyní podle něj vidíme, že se jako společnost musíme naučit s virem žít i za cenu nejvyšší, protože na další omezení a zákazy nemáme ani prostředky, ani mentální odolnost. Chraňme společně ty nejvíce ohrožené, seniory a nemocné, ale ostatním ponechme svobodu. Vždyť i na chřipku snad umírá více lidí a nikdo kvůli tomu neomezuje ekonomiku, zdůrazňuje. 

skoleni_15_4

Myslíte si, že toto opatření dokáže zmenšit šíření koronaviru?

Snad nepůjde o poslední ránu…

Nejen bary, ale také pohostinství a s ním provázané pivovarnictví utrpělo v době koronavirové krize výrazné ztráty. Většina hospodských sice v červnu znovu otevřela, ale o tom, jestli přežijí, budou rozhodovat následující týdny. Pro další období bude klíčové, aby vláda pokračovala v podpoře nejvíce zasažených sektorů, včetně pohostinství, a současně je nezatěžovala novými administrativními a regulačními opatřeními, dodává Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven

Podle Václava Vojíře by bylo nemorální v současné době myslet na jakoukoli kompenzaci ze strany státu, protože peněz se rozdalo do ekonomiky a podpory podnikání mnoho. Na druhou stranu, pro mnohé z nás může být toto právě ta poslední rána a jsem přesvědčen, že pokud budou omezení déletrvající či se v určitých periodách opakující, změní se dramaticky spotřebitelské chování a náš segment se ukáže daleko více zbytným, než je již nyní, uzavírá.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).