Hlavní navigace

OSVČ nebudou muset platit zálohy na pojistné, zdravotní ale budou muset doplatit

20. 3. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

OSVČ by měly získat možnost neplatit zálohy na sociální a zdravotní pojištění. Zatímco sociální pojištění by zpětně nedoplácely, zdravotní pojištění ano.

Aktualizace 23. 3. : Na vládě nakonec došlo ke ZMĚNĚ návrhů: OSVČ se na půl roku zcela odpustí minimální sociální i zdravotní pojištění

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček dnes v České televizi v Událostech uvedl, že se OSVČ na několik měsíců zruší odvody na sociálním a zdravotním pojištění. Jak ale ukazují předložené návrhy ministerstva práce a sociálních věcí a ministerstva zdravotnictví, ve skutečnosti se situace u obou pojištění liší. U sociálního pojištění dojde nejen k odpuštění záloh, ale pojistného, u zdravotního nebudou muset OSVČ platit zálohy, budou však zpětně muset vše doplatit, jen nebudou hradit penále za nezaplacené zálohy.

Sociální pojištění se OSVČ na půl roku zcela odpustí

Knihovně připravované legislativy se objevily dva návrhy, které mají ulevit OSVČ od povinných záloh na pojistném. Oba jsou však odlišně koncipované a odpouští něco jiného u sociálního pojištění a něco jiného u zdravotního pojištění. Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje v novele, aby se OSVČ na půl roku odpustily zálohy a také povinné důchodové pojištění. Pokud dojde ke schválení, opatření bude účinné už od března letošního roku.

„OSVČ jsou v tuto chvíli jednou z nejvíce ohrožených skupin pracujících, protože často nemohou vůbec pracovat a současně nemají nárok například na ošetřovné na dítě z důvodu uzavření školy nebo na náhradu mzdy jako zaměstnanci. Jako vláda se musíme postarat především o to, aby se lidé neocitli v existenčních problémech. To se týká zaměstnanců i OSVČ. Nikdo si tuhle situaci nevybral, všichni jsme na jedné lodi,“ vysvětlila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Návrh je koncipován tak, že by se OSVČ od března na půl roku zrušila povinnost platit zálohy na povinné důchodové pojištění. Cílem snížení odvodového zatížení OSVČ je umožnit jim překonat toto kritické období při udržení podnikání a v plném rozsahu zachovat jejich schopnost pokračovat v něm i po skončení současných omezení. Pro OSVČ, které již za období března 2020 své zálohy zaplatily, bude v případě schválení zákona na tyto platby pohlíženo jako na předplacenou platbu za měsíc září.

OSVČ navíc nebudou muset vynechané zálohy na sociální pojištění zpětně doplácet a nevzniknou jim tak vysoké nedoplatky. V návrhu je totiž stanoveno, že se roční pojistné snižuje o výši těch záloh, které nebyly OSVČ povinny platit. To znamená, že od vypočteného pojistného za rok 2020 si OSVČ odečte nejen zálohy, které byly v roce 2020 zaplaceny (tj. zálohy za leden, únor a září až prosinec 2020), ale též zálohy, jejichž placení bylo za období březen až srpen 2020 prominuto, doplňuje v důvodové zprávě MPSV.

Odpuštění vám důchod nezkrátí

Jak dále upřesňuje MPSV, pro účely hodnocení období, v nichž nebyla podle navrhovaného zákona povinnost platit zálohy na pojistné, jako doby důchodového pojištění v případě, že den, od něhož bude důchod přiznáván, bude spadat do roku 2020, stanoví, že zálohy na pojistné za dané období březen až srpen 2020 se budou považovat za zaplacené; tím se bude toto období považovat u OSVČ za dobu důchodového pojištění.

Dále se stanoví, že období, po které nebyly placeny zálohy na pojistné, se bude při výpočtu osobního vyměřovacího základu podle § 16 zákona o důchodovém pojištění považovat u OSVČ s hlavní samostatnou výdělečnou činností za tzv. vyloučenou dobu, aby nedocházelo ke snižování průměru příjmů, z nichž se vypočítává procentní výměra důchodu.

Zdravotní pojištění se bude muset zpětně doplatit

Návrh na úlevy OSVČ předložilo i ministerstvo zdravotnictví (MZ), oproti návrhu MPSV je však koncipován jinak. U zdravotního pojištění se navrhuje jen odpustit penále za neplacení záloh. OSVČ by tedy mohly přestat platit i zálohy na zdravotní pojištění, po skončení ochranné doby by je ale musely doplatit a nebylo jim za to účtováno žádné penále.

Konkrétně se navrhuje, aby penále, které je příslušenstvím pojistného původně splatného v ochranné době, začalo vznikat nejdříve od prvního dne kalendářního měsíce následujícího po dni, v němž období nouzového stavu a dvou následujících měsíců skončilo.

Navržené úpravy nesmí vést k ohrožení výběru zákonného pojistného, které je nezbytné k financování hrazených zdravotních služeb. Proto návrh směřuje k „odpuštění“ penále pouze po určitou stanovenou dobu. Po odpadnutí překážek platby pojistného již penále bude vyměřeno, jako je tomu ve standardních případech, doplnilo ministerstvo zdravotnictví v důvodové zprávě.

skoleni_15_4

Návrh dále obsahuje ustanovení, které posouvá termín podání přehledu na zdravotní pojištění za rok 2019 o tři měsíce do začátku srpna.

Oba zákony by měl Parlament ČR projednat ve stavu legislativní nouze v úterý 24. 3. 2020.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).