Hlavní navigace

Maláčová navrhuje rekordní zvýšení minimální mzdy o 2800 Kč, firmy jsou proti

13. 7. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje zvýšit minimální mzdu o rekordních 2800 na 18 000 Kč.

Podle podnikatelů jde o extrémní nárůst, který není akceptovatelný. Podnikatelským asociacím navíc vadí, že ministerstvo ignoruje jejich požadavek na navázání minimální mzdy na jasná ekonomická kritéria.

Maláčová chce minimální mzdu 18 tisíc Kč

Ministryně Jana Málačová splnila, co avizovala už před měsícem, a do mezirezortního řízení poslala návrh na rekordní navýšení minimální mzdy od roku 2022. Podle představ ministryně by minimální mzda měla vzrůst o 2800 Kč na 18 000 Kč. Šlo by tak v absolutních částkách o nejvyšší zvýšení minimální mzdy v historii. Doposud byl nejvyšší nárůst o 1250 Kč v roce 2019. Podle Maláčové je aktuálně při nízké nezaměstnanosti čas na tlak na růst výdělků.

Firmy chtějí minimální mzdu navázat na ekonomická kritéria

Proti rekordnímu zvýšení se však ostře staví podnikatelské svazy, podle kterých se firmy teprve dostávají z covidové krize a ve spojení s ukončením podpor ze strany státu by tak výrazný nárůst minimální mzdy mohl existenčně ohrozit především malé a střední firmy. Firmy ještě potřebují nějaký čas na regeneraci a nastartování dodavatelsko-odběratelských vztahů, a mnohdy i v důsledku podstatných změn změnit dosavadní výrobní programy, najít, zbavit se zakázek práce ve mzdě a nevýhodných subdodávek pro domácí i zahraniční odběratele, upozorňuje Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR (KZPS ČR), podle které lze zvýšit minimální mzdu maximálně o 500 Kč.

Brand24

KZPS ČR zároveň požaduje navázat minimální mzdu na jasná ekonomická kritéria (HDP, produktivita práce, průměrná mzda, inflace a další), aby se minimální mzda stala  ekonomickou kategorií a nebyla politickým tématem, které lze snadno zneužít v předvolebních slibech. Konfederace proto chce vytvoření zákonného valorizačního mechanismu pro úpravu minimální mzdy cestou předem daných a dojednaných koeficientů. Jednání probíhala, předložený návrh vláda neakceptovala a je tedy potřeba se k nim jen vrátit, doplnila KZPS ČR.

S postojem KZPS ČR souhlasí i Svaz průmyslu a dopravy ČR. Jsme velmi zklamaní, že ministryně Maláčová za MPSV vůbec nepracuje ve svém návrhu na minimální mzdu s dlouhodobou pozicí zaměstnavatelů. Je to absolutní ignorace sociálního dialogu. Jde nám o jasný výpočet minimální mzdy a určení koeficientu, podle kterého by dlouhodobě minimální mzda byla vázána na průměrnou mzdu v ČR a zajistili jsme předvídatelnost jejího vývoje, uzavřel Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).