Hlavní navigace

Malí podnikatelé jsou pro Evropu, ale ne pro euro

11. 10. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Přínos díky volnému pohybu, zbytečně velká byrokracie a kvůli tomu nedostupnost dotací a strach z eura. Tak menší české firmy vnímají Evropskou unii.

Už na jaře příštího roku uplyne 10 let od vstupu České republiky do Evropské unie. A jak se zdá, podnikatelé a malé firmy jsou v unii spokojení. Členství v EU znamená pro téměř polovinu dotazovaných firem (48 %) přínos, zatímco třetina dotazovaných se domnívá, že členství v osmadvacítce jejich firmu neovlivňuje. Pro 19 % znamená spíše komplikace. Tyto odpovědi přinesl průzkum Francouzsko-české obchodní komory mezi jejími členy i firmami mimo tuto skupinu.

Jako největší přidanou hodnotu Evropské unie firmy nejčastěji uvádí volný pohyb. Konkrétní příklady toho vidíme i v praxi a každodenní činnosti naší komory. Ročně pomáháme desítkám malých a středních firem z Francie vstoupit na český trh a naopak českým firmám navázat vztahy se společnostmi ve Francii. České malé a střední firmy zatím váhají s investicemi v západní Evropě. Mohly by si ale vzít příklad z firem z Francie či Německa, které úspěšně investují na českém trhu, prohlásil Jaroslav Hubata-Vacek, ředitel Francouzsko-české obchodní komory. Čeští investoři se více než na Evropu specializují na země skupiny BRIC, tedy Brazílii, Rusko, Indii a Čínu. Přitom třeba letošní rok těmto zemím nepřeje a každá z nich se potýká s ekonomickými problémy. Evropské trhy se proto stávají dostupnějšími a především bezpečnějšími.

Daně x

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com

Euro odmítá většina českých podnikatelů.

Malou přidanou hodnotu Evropské unie podnikatelé naopak vidí v ekonomickém růstu, politické stabilitě a legislativě. Velké potíže jsou především v čerpání dotací z Evropských fondů. Provází je složitá administrativa, jsou časově náročné a pro mnohé zcela nedostupné. To je důvodem toho, proč o využití fondů i v budoucnu uvažuje pouze čtvrtina firem, zatímco 40 % dalších o využití dotací vůbec neuvažuje. Nejčastěji firmy čerpají dotace v oblastech Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Lidské zdroje a zaměstnanost a Podnikání a inovace. Fungování a formální nároky na administraci ze strany EU by jistě šlo zefektivnit. Složité nastavení jejich čerpání skrze dvacet šest operačních programů je však českým specifikem. Pro budoucí zlepšení je třeba dosavadní systém operačních programů v nadcházejícím finančním období zjednodušit a vystavit jej efektivní kontrole. České firmy a celá společnost by neměly nadále tolerovat českému státnímu aparátu byrokracii, nečinnost či politický klientelismus, které nás připravují o obrovské finanční prostředky a možnosti růstu, uvedl Jaroslav Hubata-Vacek.

Podnikatelé sice smýšlí proevropsky, ale v drtivé většině odmítají zapojení se do eurozóny. 55 % si myslí, že by Česká republika ani po překonání krize eurozóny neměla vstupovat do evropské měnové unie a zavádět euro. Třetina firem sice pro zavedení společné měny je, ale až později. Pro co nejrychlejší zavedení eura se vyjádřilo jen 8,9 % respondentů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).