Hlavní navigace

Stahujte: Žádost o kompenzační bonus pro OSVČ za květen a červen

7. 5. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Nabízíme ke stažení novou verzi žádosti o kompenzační bonus pro OSVČ za květen a červen. Už ji lze podávat.

Finanční správa upozorňuje, že ten, kdo už požádal o bonus za březen a duben a má nárok na příspěvek i za květen a červen, musí podat novou verzi žádosti. U OSVČ, které zatím nepožádaly o příspěvek a rozhodly se nyní požádat o bonus za celé období (tedy od 12. března do 8. června), bude stačit, když podají jednu (novou verzi) žádost.

O konkrétních podmínkách nároku na kompenzační bonus čtěte v článku Kompenzační bonus pro OSVČ 500 Kč denně se bude vyplácet i v květnu a červnu

Formulář už je na světě

Finanční správa dnes zveřejnila interaktivní formulář žádosti o kompenzační bonus. Žádost může být podána jedním z těchto způsobů:

  • osobně na podatelně finančního úřadu (na finančních úřadech budou připraveny i sběrné boxy v hodinách od 8:00 do 17:00 hod. v pracovních dnech, kam půjde žádost hodit),
  • podáním poštovní zásilky na poště,
  • prostřednictvím datové schránky,
  • prostřednictvím technického zařízení správce daně (EPO) za předpokladu, že daňový subjekt má elektronický podpis,
  • pomocí elektronické kopie dokumentu opatřeného vlastnoručním podpisem, zaslané na e-mailovou adresu zveřejněnou správcem

Zdroj: FS ( interaktivní formuláře jsou testovány a optimalizovány pro MS Windows od verze 7 a Acrobat Reader 9.1 a novější. Neotevírejte interaktivní pdf přímo ve webovém prohlížeči, formulář nejprve uložte na disk. Doporučený SW nestačí mít jen nainstalovaný na počítači, formulář je potřeba otevírat přímo v doporučeném SW)

Finanční správa rovněž zprovoznila webovou aplikaci žádosti, která umožňuje žádost vyplnit přímo na webu, aniž byste museli cokoli stahovat do svého počítače.

Jak podat žádost e-mailem

Nejjednodušší možnost je odeslání emailu na zveřejněnou e-mailovou adresu finančního úřadu místně příslušného ke správě vaší daně z příjmů. Postup je následující:

  1. Vyplněnou žádost v souboru PDF vytiskněte.
  2. Podepište vytištěnou žádost.
  3. Podepsanou žádost naskenujte na vašem skeneru nebo mobilním telefonem podepsanou žádost vyfoťte, tak aby byl text na kopii podepsané žádosti na fotografii čitelný.
  4. Soubor scan/fotografii odešlete jako přílohu na předmětný email. Správný email naleznete přímo na žádosti. Do předmětu emailu uveďte „Žádost o kompenzační bonus pro OSVČ“.
  5. Mějte na paměti, že velikost souboru je omezena na 4 MB.
  6. Nyní jste podali vaši žádost.

Zkontrolujte si, že vámi zadaný e-mail příslušného finančního úřadu je správný a souhlasí s emailem uvedeným na žádosti. Neposílejte žádosti na žádný jiný e-mail, než je zveřejněný e-mail územního pracoviště příslušného finančního úřadu.

Pokud preferujete plně elektronickou možnost podání, tedy nechcete tisknout formulář, můžete vyplněnou žádost v souboru PDF vložit do své datové schránky a odeslat do datové schránky finančního úřadu místně příslušného ke správě vaší daně z příjmů.

skoleni_15_4

Pokud máte uznávaný elektronický podpis, můžete také podat vaši žádost bez nutnosti tisku. Žádost v souboru PDF nahrajte jako obecnou písemnost na Daňovém portále finanční správy. Obecnou písemnost můžete podepsat svým elektronickým podpisem nebo tzv. přihlašovacími údaji datové schránky.

Žádali jste o kompenzační bonus pro OSVČ?

Další možností je navštívit osobně váš místně příslušný finanční úřad a vyplněnou žádost tam odevzdat na podatelně v úředních hodinách: Po a St 8:00 – 17:00 nebo vhodit do sběrného boxu, které jsou na finančních úřadech připraveny v pracovních dnech od 8:00 do 17:00.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).