Hlavní navigace

Manažeři si kvůli krizi odříkávají bonusy, krátí si i platy

2. 4. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Třetina podniků bude letos krátit nebo úplně zruší nejvyššímu vedení odměny. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu Hospodářské komory pro Hospodářské noviny mezi 1009 firmami. Někteří manažeři kromě prémií budou muset zapomenout i na nové služební vozy a zvykat si budou muset i na nižší platy.

Jak zdůrazňuje deník, úspory se netýkají jen šéfů společností. Počátkem roku většina firem (90 %) oznámila, že nepočítá s tím, že by svým zaměstnancům zvyšovala platy. Jak vyplývá z další studie Pricewaterhou­seCoopers (PwC), manažeři začali se snižováním platů až nyní. Od loňského září snížily firmy základní platy managementu jen v několika společnostech. Rovněž bonusy za loňský rok vyplatilo přes 80 procent firem, a to v průměru 75 procent cílové částky, uvedla pro Hospodářské noviny Katarína Smrčeková z PwC.

Nejohroženější skupinou ve firmách jsou lidé ze středního managementu. Podniky nahrazují drahé zaměstnance levnějšími. Nahrává jim k tomu i fakt, že na pracovním trhu vzrostl díky krizi počet kvalitních ale zároveň levnějších manažerů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).