Hlavní navigace

Manžel uplatňuje daňové zvýhodnění na dítě. Je potřeba prohlášení od manželky?

17. 1. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Měla by účetní požadovat po zaměstnanci potvrzení od manželky, že neuplatňuje daňové zvýhodnění? Účetní radí účetním v diskuzích na BusinessCenter.

Přehled daňových povinností v nadcházejícím týdnu, vzory šablon a výběr z diskuzí tradičně přinášíme v BusinessCenter Bulletinu. Podrobnosti k daňovému zvýhodnění a potvrzení najdete v diskuzi na BusinessCenter.

Daňový kalendář v nadcházejícím týdnu 19. ledna – 26. ledna

  • Dne 20. ledna je termín pro podání daňového přiznání daně z přidané hodnoty a splatnost daně k MOSS 
  • Dne 20. ledna je termín pro měsíční odvod úhrnu sražených záloh na daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti 
  • Dne 24. ledna je splatnost spotřební daně za listopad 2019 (pouze spotřební daň z lihu)     

Vzory šablon

Využijte náš formulář přiznání ke spotřební dani všeobecné i přiznání ke spotřební dani z tabákových výrobků.

Stahujte aktualizované formuláře: 

Podobu a funkčnost šablony si můžete snadno ověřit v její omezené verzi zdarma. Data se nikam neodesílají, zůstávají pouze ve vašem počítači.

Veškeré šablony jsou připraveny ve formátu Microsoft Office. Stoprocentní funkčnost je garantována od verze 2007 na platformě Windows. 

Dejte si pozor, Opět chodí podvodné e-maily, které jménem finančního úřadu lákají z lidí peníze

TOP témata tohoto týdne na našem diskusním fóru

  • Klient jí nedonesl včas doklady, aby je mohla zaúčtovat do DPH. Podala tak nulové přiznání k DPH i kontrolní hlášení a nyní bude dělat dodatečná přiznání. Může zaúčtovat doklady na výstupu i na vstupu? 
  • Jak to je s výpisy účtů u neplátce DPH, který má živnost jako vedlejší příjem? Musí dokládat k daňovému přiznání výpisy ze všech účtů?
  • Manželka zaměstnance je na mateřské dovolené, manžel uplatňuje daňové zvýhodnění na dítě. Měla by účetní požadovat po zaměstnanci potvrzení manželky, že neuplatňuje daňové zvýhodnění na rok 2020? A musí toto potvrzení přinést od svého zaměstnavatele, u kterého je evidována na MD? Nebo stačí její čestné prohlášení? 
  • Firma zaměstnanci zapomněla proplatit dovolenou za prosinec a všimli si toho až z výplatnice. Chtějí ji proplácet v dalších výplatách (za leden). Jaký je nejlepší způsob opravy? 
  • U dvou zaměstnanců nastala situace, že vybrali celých 20 dní dovolené během léta a v prosinci, kdy byla zavřená firma, už neměli z čeho čerpat dovolenou. Může účetní do prosincové výplaty dát 4 dny přečerpané dovolené
  • Před odchodem na mateřskou měla mzdový výměr 30 tisíc korun. Může jí zaměstnavatel upravit mzdový výměr a snížit ho na 25 tisíc?
  • Lze zjistit, u které zdravotní pojišťovny jsou zaměstnanci pojištěni? V rámci ověření, zda nezměnili pojišťovnu? 
  • Kam správně patří faktura za opravu stroje, když oprava byla uskutečněna dne 6. 11. 2019, faktura byla vystavena až 15. 1. 2020?

Byl pro vás článek přínosný?