Hlavní navigace

Máte finanční problémy? Požádejte o odklad platby daně nebo rozložení na splátky

6. 10. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
V souvislosti s nouzovým stavem je možné bezplatně požádat o odklad platby daně, případně její rozložení na splátky. Dokdy a jak je možné žádat?

Možnost požádat o odložení platby daně, popřípadě její rozložení na splátky, mohou využít poplatníci, kteří mají potíže při úhradě daně způsobené mimořádnými opatřeními přijatými v souvislosti s výskytem koronaviru. K žádosti je nutné zdůvodnit, proč o odklad nebo rozložení poplatník žádá. 

Žádost by měla obsahovat také informaci, v jak vysokých splátkách a v jakých lhůtách může poplatník daň uhradit, uvedla generální ředitelka Finanční správy ČR Tatjana Richterová.

Žádost je možné podat zcela bezplatně až do 31. 12. 2020. 

V žádosti musí poplatník uvést a doložit některý ze zákonných důvodů, pro které může finanční úřad posečkání povolit, např. pokud byly obtíže při úhradě daně prokazatelně způsobeny výskytem koronaviru. Finančnímu úřadu mohou být důvody žádosti doloženy všemi relevantními doklady, kterými se prokáže vliv výskytu koronaviru na ekonomickou situaci daňového subjektu a jeho potíže s úhradou daně, např. vliv mimořádných opatření, nemoci či nutné péče o člena domácnosti.

Jak upozorňuje finanční správa, pro doložení negativních dopadů v podnikatelské činnosti se může jednat například o seznam stornovaných zájezdů, letenek, vstupenek, akcí a související korespondence, porovnání výše obsazenosti či tržeb vůči předchozímu období, prokázání výpadku výroby pro překážky související s mimořádnými opatřeními na straně dodavatele apod.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).