Hlavní navigace

Máte poslední týden na změnu penzijního fondu

22. 2. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 329515
Kdo vlastní penzijní připojištění a zvažuje změnu fondu, má na její uskutečnění poslední týden. Po 28. únoru už změnit fond při stávajících pravidlech nepůjde.

Jestliže zvažujete změnu penzijního fondu v rámci stávajících pravidel třetího pilíře, máte na to poslední týden. Posledním dnem, kdy lze fond změnit, je úterý 28. února. Důchodová reforma totiž pozměňuje i systém penzijního připojištění, kdy přináší nové doplňkové penzijní spoření v účastnických fondech. Současný systém se po 28. únoru 2012 zakonzervuje a fond už nepůjde při zachování současných podmínek (např. garance minimálně nulového zhodnocení, existence výsluhové penze) změnit. Bude se jednat o tzv. transformovaný fond. Stávající účastníci penzijního připojištění si mohou vybrat, zda zůstanou v transformovaných fondech či bezplatně přestoupí do účastnických fondů. Mezi fondy půjde přecházet zase od roku 2013, bude se to však týkat už jen těch účastnických. Čtěte více o změnách v penzijním připojištění 

Jak změnit fond

Pokud chcete na poslední chvíli ještě změnit penzijní fond ve stávajícím systému, musíte splnit některé náležitosti. Musíte sepsat s novým penzijním fondem nebo jeho obchodním zástupcem novou smlouvu o penzijním připojištění a zároveň se smlouvou vyplnit formulář, který obsahuje  výpověď penzijního připojištění u předchozího penzijního fondu a souhlas nového fondu s převodem finančních prostředků. Penzijní fondy obvykle požadují, aby podpis na  formuláři byl úředně ověřen. Tento formulář obsahující výpověď z penzijního připojištění přijímají penzijní fondy nejpozději  dne 28. února 2012, doplnila serveru Podnikatel.cz Eva VítkováAsociace penzijních fondů ČR.

Daně x

Kdo bude chtít přejít do účastnických fondů, ztratí výhody

Pokud zůstanete i po roce 2013 v transfor­movaném fondu, vaše nároky se stále budou řídit dosud platným zákonem o penzijním připojištění se státním příspěvkem, sjednaným penzijním plánem a uzavřenou smlouvou. Jediné, co již nepůjde, bude převod prostředků mezi jednotlivými transformovanými fondy. Přestoupit budete moct jenom do nových účastnických fondů, mezi kterými už ale změny budou možné. 

Za přestup z transformovaného fondu do účastnického by se nic platit nemělo, přesto se však příliš nevyplatí. Aby šel totiž uskutečnit, musíte svoji smlouvu v transformovaném fondu zrušit a uzavřít novou smlouvu v účastnickém fondu. Kvůli tomu ovšem přijdete o státní podporu a současné podmínky. Každý by tak měl zvážit a důkladně spočítat, zda se mu změna vyplatí. Čtěte na Měšec.cz: Chcete změnit penzijní fond? Jaký fond zvolit?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).