Hlavní navigace

Měli jste loni zaměstnance? Do konce května musíte ČSSZ odevzdat evidenční listy

29. 5. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Posledních pár dnů mají zaměstnavatelé na podání evidenčních listů důchodového pojištění pro ČSSZ. Jsou však případy, kdy se evidenční listy nevyhotovují.

Zaměstnavatel vede evidenční list důchodového pojištění (ELDP) pro každého pracovníka, kterému vznikla účast na důchodovém pojištění vždy za jednotlivý kalendářní rok. Povinností je tyto evidenční listy předložit České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ). 

Zaměstnavatel je povinen ČSSZ předložit ELDP za kalendářní rok na předepsaném tiskopise, zpravidla vždy do 30. 5. následujícího kalendářního roku. V případě, že je pracovní poměr skončen v průběhu roku, vystavuje zaměstnavatel evidenční list nejpozději do 1 měsíce po konečném vyúčtování příjmů, nejpozději do 31. ledna následujícího kalendářního roku, upřesňuje mluvčí ČSSZ Jana Buraňová.

Co obsahují evidenční listy důchodového pojištění, jakými způsoby lze tiskopisy podat a jaké novinky přišly s rokem 2018, se dočtete v článku Evidenční listy důchodového pojištění, včetně změn pro rok 2018

Způsobů podání je několik

Evidenční listy lze podat elektronicky. Pokud zvolí zaměstnavatel formu papírovou, lze od letoška nově využít interaktivní formulář, ke kterému je po vytištění připojen QR kód s vyplněnými údaji. Nový interaktivní formulář lze jednoduše vytisknou na běžný papír formátu A4 a podat jej na místně příslušné okresní správy sociálního zabezpečení. 

Daně x

S vyplněním pomohou zaměstnavatelům praktické pomůcky. Připravila je Česká správa sociálního zabezpečení. Jedná se o pravidelně aktualizované Všeobecné zásady pro vyplňování ELDP. Jednotlivé příklady a ukázky správného vyplnění evidenčních listů v situacích, kdy se nejvíce chybuje, obsahuje Metodická pomůcka k vyplňování ELDP.

Kdy není nutné vést evidenční listy? 

Evidenční list důchodového pojištění se nevede pouze v případě,že jde o výdělečnou činnost, která svým rozsahem nezakládá účast na nemocenském a důchodovém pojištění. To je zejména činnost vykonávaná na základě dohody o provedení práce, kdy je zaměstnanci zúčtován příjem v maximální částce 10 000 Kč měsíčně, či tzv. zaměstnání malého rozsahu, kde sjednaný nebo dosažený příjem je nižší než 2500 Kč měsíčně.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).