Hlavní navigace

MF: Firmy nabízí zaměstnancům nižší plat nebo výpověď

23. 3. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

České firmy z důvodu omezení výroby zmrazily růst platů, někde dokonce zkracují pracovní týden až o 2 dny. Další možností úspory nákladů je snižování platů. V některých firmách se proto rozhodli zjistit, zda zaměstnanci raději souhlasí se snížením platů, nebo s propouštěním. Píše se v Mladé frontě Dnes.

Zaměstnanci určitě mohou odmítnout. Ale firma pak jistě bude zvažovat propustit zaměstnance pro nadbytečnost, jelikož nebude schopna zajistit práci pro všechny takto placené zaměstnance. Ti proto musí zvážit, zda je lepší mzda a setrvání ve firmě, nebo ukončení pracovního poměru a hledání si nového místa, sděluje v Mladé frontě Dnes advokát MARTIN LUKÁŠ ze společnosti Weinhold Legal. Zaměstnanci musí se snížením platů souhlasit. Jedinou možností jednostranného snížení je úprava mzdového výměru. Na bázi mzdového výměru ale v Česku pracuje jen omezený počet lidí. Těm by mohla firma snížit mzdu bez udání důvodu až na hranici minimální mzdy, vysvětluje Lukáš.

Odbory považují zkracování pracovního týdne za velkou hrozbu. Řešením je tzv. částečná nezaměstnanost, kdy lidé zůstanou doma se sedmdesáti procenty mzdy. Stát by měl podle JOSEFA STŘEDULI, předsedy OS KOVO, přispívat zaměstnancům na vzdělávání. Čtete více: Nečas poskytne podnikatelům, kteří pošlou zaměstnance na školení, přes 3 miliardy korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).