Hlavní navigace

Ministerstvo upletlo na drobné podnikatele byrokratický bič. Týká se EET

16. 3. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Resort financí předložil novelu zákona o evidenci tržeb. Drobným podnikatelům ve snaze evidenci ulehčit přichystalo byrokratický oříšek.

Ministerstvo financí předložilo do připomínkového řízení novelu zákona o evidenci tržeb, se kterým v prosinci „zamávali“ ústavní soudci. Koncem minulého roku zrušili některé části zákona. Ústavní soud zrušil EET na platby kartou a také náběh 3. a 4. vlny

Reaguje tím jak na dosavadní praxi, tak na rozhodnutí Ústavního soudu. Jaké výjimky novela obsahuje? 

Novela se zabývá elektronickou evidencí tržeb pro nejmenší podnikatele. Jak už dříve zmínila ministryně financí Alena Schillerová, právě oni budou moci využít off-line režim evidence tržeb, ve kterém bude podnikatel vydávat účtenky z předtištěného bloku, který si vyzvedne na finančním úřadu.

Psali jsme: Schillerová: Novela zákona o EET slibuje nový typ offline režimu pro nejmenší

Off-line režim přinese spoustu papírování

Princip této evidence spočívá v tom, že podnikatel bude vystavovat účtenky z bloku, který dostane, a na konci každého dne zaznamená do speciálního formuláře údaje o výši tržeb a počtu vydaných a případně stornovaných účtenek. Každý měsíc pak zašle tento formulář na finanční úřad. 

Psali jsme: Návrh výjimky pro malé podnikatele: Místo #EET speciální účtenky od ministerstva

Aby podnikatel mohl evidovat tržby v off-line režimu, musí splnit následující podmínky:

Brand24

  • je poplatníkem daně z příjmů fyzických osob;
  • není plátcem DPH;
  • má maximálně 1 zaměstnance;
  • výše jeho příjmů z evidovaných tržeb (tzn. platby v hotovosti, šekem, poukázkou a dalšími způsoby, které spadají do zákona o evidenci tržeb) v každých 12 po sobě jdoucích kalendářních měsících nepřesáhne 200 000 Kč,
  • v každých 12 po sobě jdoucích kalendářních měsících uskuteční maximálně 1000 evidovaných tržeb.

Náběh 3. a 4. vlny v jeden termín

Návrh novely zákona upravuje náběh 3. a 4. fáze evidence tržeb. Podnikatelé, kteří spadají do těchto fází, začnou evidovat společně v jedné vlně, která bude spuštěna tři měsíce po platnosti zákona. Pokud by zákon začal platit například v prosinci letošního roku, odstartovala by poslední vlna EET 1. března 2019. Přesný termín spuštění však bude samozřejmě záviset na délce legislativního procesu, uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Novela také navrhuje výjimky z EET pro zrakově postižené podnikatele, tržby z předplacených telefonních karet, z obchodní letecké dopravy a tržby z hazardní hry. Vrací se také povinnost uvádět na účtenkách DIČ, pokud není jeho součástí rodné číslo poplatníka.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).