Hlavní navigace

Milé ANO, metanol a domácí pálení nemá „souvis“ a spotřeba alkoholu neklesá

14. 11. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
[GLOSA] Dva ministři za ANO se pokusili udělat si u veřejnosti oko a pustili se do tématu konzumace alkoholu. Jejich příspěvky ale zamotají hlavu i abstinentům.

Ministryně financí Alena Schillerová se pochlubila, že zablokovala návrh na legalizaci domácího pálení alkoholu, aby se neopakovala metanolová aféra, přestože s ní nemělo domácí pálení nic společného. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se pak zase zaradoval, že se Česko posunulo v žebříčku spotřeby alkoholu, přestože česká spotřeba alkoholu zůstala prakticky stejná a podle posledních dat OECD je vyšší než o dva roky dříve.

Spotřební daně na tvrdý alkohol se zvýší

Na přetřes se v minulých týdnech opět dostalo téma konzumace alkoholu v ČR. A to i kvůli zákonu, který za cenu porušení jiného zákona (jednacího řádu) protlačila vládní koalice Sněmovnou a který zvyšuje spotřební daně z tabákových výrobků, tvrdého alkoholu a hazardu. Sazby spotřební daně z cigaret čeká nárůst o cca 10 %, a to rovnoměrně všechny části sazby této daně. Sazby spotřební daně z lihu se mají zvýšit o cca 13 %. U loterií má dojít k navýšení sazby z 23 % na 35 %, zatímco v případě ostatních hazardních her zůstane sazba daně zachována.

Čtěte více: Daňový balíček prošel Sněmovnou. Tabákové výrobky a lihoviny zřejmě podraží 

Přestože je novela pojmenována jako „zákon, kterým se mění některé zákony v oblasti daní v souvislosti se zvyšováním příjmů veřejných rozpočtů“, vláda se snaží prezentovat, že jejím hlavním cílem je zvýšit ochranu občanů před závislostmi na návykových látkách a hazardních hrách. Ministři za ANO Alena Schillerová a Adam Vojtěch se navíc před několika dny rozhodli si na Twitteru „přihřát polívčičku“ a připojili k tématu konzumace alkoholu další své postřehy. Zřejmě je však oba napsali po nějaké vydařené akci, na které se alkoholem nešetřilo, jelikož zamířili zcela mimo pomyslný terč.

„Souvis“ mezi domácím pálením a metanolovou aférou není

Ministryně financí se pochlubila, že na půdě EU zablokovala návrh na legalizaci domácího pálení alkoholu, a to s tím, že už se nikdy nesmí opakovat metanolová aféra. Že paní ministryně nechce, aby se metanolová aféra opakovala, je zajisté chvályhodné, bohužel ale není tak úplně jasné, jak k tomu její veto přispěje. Mezi domácím pálením a metanolovou aférou totiž nebyla žádná spojitost.

Kauzu měla na svědomí zločinecká skupina, od které proudily na černý trh cisterny nedaněného lihu a která smíchala etanol s levnějším metanolem, který měl původně směřovat do ostřikovačů. Ostatně ani v roce 2012 nebylo domácí pálení legální a k metanolové aféře stejně došlo. Jaká je navíc účinnost zákazu domácího pálení, asi všichni v ČR vědí, a jak trefně poznamenal bývalý lidovecký ministr zemědělství Marian Jurečka, na Moravě se nepálí jen v těch domech, které mají věž, a tam, kde bydlí farář.

Spotřeba alkoholu je pořád stejná

O mnoho lépe si nevedl ani ministr zdravotnictví, který se zaradoval, že se Česko dostalo ve spotřebě alkoholu z 2. na 4. místo.

Je totiž otázka, v čem jde o super zprávu, jelikož při pohledu na data OECD se oproti předchozímu srovnání snížila spotřeba alkoholu v ČR o pouhého 0,1 l z 11,7 (2016) na 11,6 l (2017), tedy o méně než jedno procento. V roce 2015, 2013 a 2011 přitom byla spotřeba alkoholu ještě o jeden decilitr nižší (11,5 l). Navíc pokles ČR v žebříčku je způsoben i tím, že se zvýšila spotřeba v Rakousku na 11,8 l, čímž nás naši jižní sousedé přeskočili.

Při pohledu na delší časovou řadu od roku 2011 zůstává spotřeba alkoholu stabilní okolo 11,6 l a není tam žádný trend poklesu. Jediná odchylka nastala v roce 2014, kdy spotřeba vyskočila na 11,9 l. Zda to bylo způsobeno například tím, že hnutí ANO tehdy poprvé zasedlo ve vládě, se z dat vyčíst nedá.

Spotřeba alkoholu v ČR (v litrech čistého alkoholu)
2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017
11,5 11,6 11,5 11,9 11,5 11,7 11,6

Zdroj: OECD

Pokud by nějaký stát mohl aktuálně zveřejněná data označit za super zprávu, je to paradoxně první Litva. Ta sice stále žebříčku vévodí s 12,3 l alkoholu, od roku 2011, kdy Litevci vypili 14,7 l čistého alkoholu ročně, však spotřeba, na rozdíl od ČR, opravdu neustále klesá.

Odborníci kampaň nedoporučili a tak už běží

Bez zajímavosti neníani druhá část Vojtěchova příspěvku, ve které napsal: Naší dlouhodobou snahou je posouvat křivku tohoto negativního trendu stále níž. Regulace reklamy či osvětové kampaně jako #nepitjenormalni jsou například kroky, které pro to podnikáme. Zajímavé je to především v kontextu již zmíněného daňového balíčku, kterým prý vláda reagovala na volání odborníků a také na doporučení WHO, OECD a odborníků. I v důvodové zprávě pak ministerstvo uvedlo, že vyšlo z odborných analýz a studií.

Jednu z takových studií si nechal připravit i Úřad vlády ČR. Ve studii autoři rozebrali společenské náklady konzumace alkoholu v České republice a zhodnotili i možná opatření ke snížení konzumace alkoholu a dali doporučení, která mají smysl a která naopak nejsou efektivní. Zatímco vyšší zdanění alkoholu a zákaz reklamy autoři doporučili, velké mediální a cílené kampaně označili za neefektivní. Tyto intervence byly seznány jako neúčinné, a proto by neměly být do praxe zaváděny, uvedli autoři. Navzdory doporučení odborníků však ministerstvo zdravotnictví spustilo kampaň #nepitjenormalni.

Daně x

Odborníci zároveň doporučili zvýšit daň na tiché víno, která je v současnosti nulová a víno je tak nejlevnějším alkoholem po přepočtu na objemové jednotky. Účinnost jakéhokoliv boje proti patologickým závislostem, a to nejen závislosti na alkoholu, snižují výjimky pro jejich substituty. Regulace zaměřená pouze na určitý segment problémové oblasti má velmi omezenou účinnost. Příklad nulové spotřební daně pro tichá vína je učebnicovým příkladem takové praktiky. Tato skutečnost dramaticky zvyšuje náročnost boje proti patologickým závislostem, upozornila v červenci letošního roku studie Centra ekonomických a tržních analýz (CETA) a Institutu pro politiku a společnost (IPPS). Zvýšení spotřební daně na tichá vína však ministerstvo zdravotnictví do balíčku nezařadilo.

Ukazuje se tak, že „vyslyšení volání odborníků“ je jen pomocná fráze a z jejich doporučení si ministerstvo stejně bere jen to, co se mu hodí. Ještě se vám z toho nemotá hlava? Tak pozvedněte číši a na zdraví!

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).