Hlavní navigace

Mimořádná placená dovolená a flexibilní úvazky. Na to teď utáhnete nové lidi?

7. 8. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nízká nezaměstnanost přináší komplikace. Dostat do svého týmu nové zaměstnance je teď pořádný oříšek. Na které zaměstnanecké bonusy nejvíce slyší?

Stravenky, mobilní telefon nebo příspěvek na sport jako zaměstnanecký benefit zaměstnanci považují za samozřejmost, která je na nová místa nepřitáhnou. Podle posledního mezinárodního průzkumu je velkým lákadlem pro lidi, kteří přemýšlejí o změně zaměstnání. možnost mimořádné placené dovolené. 

Mimořádná placená dovolená jako bonus

Jak vyplynulo z mezinárodního průzkumu, lidé v celé škále zaměstnaneckých bonusů nejraději vidí právě možnost mimořádné placené dovolené. Vedle toho je oblíbeným bonusem také flexibilní pracovní úvazek. Firmy v Česku jsou v tomto ohledu velmi štědré. Zaměstnanecké benefity obecně vnímají pozitivně už právě proto, že jsou osvobozeny od daně a daňově uznatelné. Více v článku  Připomeňte si, jaké daňové výhody přináší nejoblíbenější zaměstnanecké benefity

Mezi klasické výhody patří týden volna navíc nebo tzv. “sick days”, které se nepočítají do dovolené. Společnosti ale začínají zaměstnancům nabízet další dny volna navíc, například na zařízení osobních věcí nebo na návštěvu doktora. Firmy též mohou dávat dny volna při významných životních událostech (narozeninový den a podobně), nebo – což je už poměrně známé – pro možnost věnovat se dobrovolnictví, dodal už dříve pro server Podnikatel.cz Tomáš Ervín Dombrovský, analytik Jobs.cz.

Jeden den, ale i neomezená délka

Počet dnů, které dopřeje firma svým zaměstnancům jako dovolenou navíc, se výrazně liší. Co se ale žebříčku jednotlivých zemí týká, Česká republika jednoznačně vede. Na tuto výhodu u nás „dosáhne“ 33 % zaměstnanců. 

Psali jsme: Nedostatek lidí mění vztah firem k zaměstnancům. Pružná doba je samozřejmostí

Kolik dovolené mají Češi v porovnání s jinými zeměmi?

Jak udává zákoník práce, zaměstnanci v České republice mají nárok na čtyři týdny řádné dovolené, některé profese vymezené zákonem dokonce na pět týdnů. Jsou však země, kde není odpočinek ve formě placené dovolené samozřejmostí. Například zaměstnavatelé v USA nemají ze zákona povinnost proplácet ani jeden den volna. Většinou se jedná o nadstandardní firemní benefit.

Psali jsme: Přispějte zaměstnanci na dovolenou. Jde o benefit, který se vyplatí oběma

skoleni_15_4

Pro celou Evropu platí, že mají zaměstnanci nárok na zhruba 20 dní placené dovolené. Většinou ti, kteří pracují pro svého současného zaměstnavatele více než jeden rok, 5 dní v týdnu. V zemích, jako je Maďarsko a Slovensko, platí, že čím starší je zaměstnanec, tím více dovolené má. Nadstandardní doba dovolené je také obvykle poskytována státním zaměstnancům v rámci jejich balíčku sociálních výhod, vysvětluje Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz. 

Největšího luxusu si v tomto směru užívají ve Velké Británii, kde je minimální zákonná lhůta pro placenou dovolenou nejvyšší (28 dní). Za nimi následuje Rakousko, Dánsko, Finsko, Francie, Lucembursko a Švédsko, kde je zákonné minimum 25 dní volna. Naopak země jako Turecko, Izrael, Mexiko, Japonsko a Kanada nabízejí v porovnání s Evropou jen zlomek zákonné placené dovolené.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).