Hlavní navigace

Minimální mzda se nakonec od roku 2015 zvýší o 700 korun

21. 7. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: isifa/MAFRA/Jan Zátorský
Původně se měla minimální mzda od přístího roku zvýšit o 500 korun. Jednání koalice ohledně eurokomisaře ale přineslo dohodu, které se doktla i minimální mzdy.

Minimální mzda se od příštího roku zvýší více, než se původně předpokládalo. Vládní koalice se totiž v rámci jednání o novém eurokomisaři dohodla na tom, že minimální mzda vzroste od roku 2015 celkem o 700 korun. Podnikatelé tak musí počítat s tím, že se v návaznosti na minimální mzdu budou valorizovat i nejnižší úrovně zaručené mzdy.

Čtěte také: Sazby minimální a zaručené mzdy od roku 2015

Daně x

Minimální mzda vzroste na 9200 korun

Ilustrační obrázek
Autor: isifa/MAFRA/Jan Zátorský

Ilustrační obrázek

Jednání vlády o pozici českého eurokomisaře přineslo dohodu, která se dotkne řady firem. Sociální demokraté ustoupili ohledně Věry Jourové z hnutí ANO, která se stane českou kandidátkou, zároveň však s koaličními partnery vyjednali dodatečnou programovou dohodu. Ta obsahuje několik novinek, z nichž některé ovlivní i podnikatele. Konkrétně se jedná o zvýšení minimální mzdy od roku 2015 o vyšší částku, než původně plánovaných 500 korun. Místo toho by se měla minimální mzda zvýšit o 700 korun na 9200 korun. Zároveň se vláda dohodla na posílení financování sociálních služeb o 750 milionů korun. Vyšší prostředky budou určeny na platy pracovníků sociálních služeb. Hnutí ANO oba tyto programové návrhy sociální demokracie v rámci jednání akceptovalo. Současně bylo potvrzeno, že státní rozpočet na rok 2015 umožní realizovat rovněž navýšení platů hasičů, policistů a učitelů, uvedla sociální demokracie na svém webu.

Minimální mzda poroste i v dalších letech

Další zvýšení minimální mzdy se zřejmě projeví i v nárůstu nejnižší úrovně zaručené mzdy. Ta se týká zaměstnanců, kteří nemají mzdu sjednanou v kolektivní smlouvě. Výše zaručené mzdy je odstupňovaná podle složitosti, odpovědnosti a namáhavosti jednotlivých profesí do osmi jednotlivých skupin. U náročnějších povolání se může celkem jednat o zvýšení mezd až o více než tisíc korun. Minimální mzda (a tedy i zaručená) by se navíc měla zvyšovat i v dalších letech. Vláda totiž chce, aby se minimální mzda dostala na úroveň 40 % průměrné mzdy.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).