Hlavní navigace

Minimální mzda vzroste o 1150 Kč, o tisíce korun vzroste i mzda zaručená

20. 11. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Vláda dnes schválila návrh ministryně práce a sociálních věcí na zvýšení minimální mzdy. Ta se tak od ledna 2019 zvýší o 1150 Kč.

Od příštího roku tak bude minimální mzda ve výši 13 350 Kč. Ruku v ruce s nárůstem minimální mzdy se zvýší i úrovně mzdy zaručené.

Minimální mzda opět vzroste

Vláda dnes odsouhlasila nárůst minimální mzdy z 12 200 korun na 13 350 korun měsíčně. U minimální mzdy se jedná o zvýšení o 1150 korun měsíčně, tedy o 9,4 procenta. Pracovat se musí lidem vyplatit. Zvyšování minimální mzdy má pozitivní dopad nejen na 150 tisíc českých zaměstnanců, kteří ji pobírají, ale i na ostatní pracující, neboť celkově zvyšuje tlak narůst mezd, uvedla ministryně Jana Maláčová (ČSSD).

Spolu s minimální mzdou vzroste i tzv. mzda zaručená, a to o 1150 až 2300 Kč měsíčně. Nejnižší úrovně zaručené mzdy jsou výdělková minima platná pro zaměstnance, jejichž mzdy nejsou sjednány v kolektivních smlouvách a pro zaměstnance ve veřejných službách a správě a ve státní službě, jimž je za práci poskytován plat. Jsou stanoveny v osmi úrovních podle složitosti, odpovědnosti a namáhavosti práce.

Brand24

Podnikatelům se nárůst nezamlouvá

S navýšením mzdy nesouhlasí podnikatelé, podle kterých je příliš vysoké a po zrušení karenční lhůty je to v krátkém sledu další krok, který je zatíží vyššími náklady. Pro firmy je navýšení minimální mzdy o 1150 korun od ledna 2019 špatná zpráva. Nečekal jsem, že premiér takto ustoupí požadavkům ČSSD a ČMKOS. Pro firmy je to další výrazná zátěž. S takto vysokou minimální mzdou se bude podnikům těžce vstupovat do nového roku, který pro ně i tak bude velmi těžký, komentoval prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Hospodářská komora ČR (HK ČR) zase upozornila, že zatímco některých firem se zvyšování minimální mzdy vůbec nedotkne, protože osoby s nejnižšími příjmy nezaměstnávají, není neobvyklé, že se u jiného zaměstnavatele soustřeďuje více zaměstnanců pobírajících minimální mzdu. Skokové zvyšování minimální mzdy tak poškozuje hlavně zaměstnavatele s vysokým podílem mezd na celkových nákladech a malé a střední podniky působící na venkově. Příkladem jsou úklidové firmy, odvětví ubytovacích služeb, stravování a pohostinství, uzavřel Miroslav Diro, mluvčí HK ČR.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).