Hlavní navigace

Ministerstva zas nesladila noty, přehledy OSVČ se budou podávat v jiných lhůtách

1. 4. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Podobně jako v loňském roce i letos budou platit odlišné lhůty pro podání přehledů OSVČ pro zdravotní pojišťovnu a pro ČSSZ.

Zatímco pro zdravotní pojišťovnu bude OSVČ stačit podat přehled do 2. srpna, pro ČSSZ tak musí učinit do 30. června. V případě ČSSZ navíc musí nejpozději 30. června i doplatit pojistné.

Přehled pro zdravotní pojišťovnu do 2. srpna

Ani letos nebudou platit stejné lhůty pro podání přehledů OSVČ za zdravotní a sociální pojištění. Poslanecká sněmovna už schválila novelu ministerstva zdravotnictví, která mimo jiné prodlužuje OSVČ lhůtu pro podání přehledů pro zdravotní pojišťovny za rok 2020. Letos (za rok 2020) tak budou moct všechny OSVČ podat přehledy pro zdravotní pojišťovnu až do 2. srpna 2021. Případný doplatek pojistného je pak třeba uhradit do 8 dnů od podání přehledu.

Přehled pro ČSSZ už do 30. června

Lhůta pro podání přehledů pro ČSSZ se sice rovněž posune, avšak nepůjde o stejný termín, nýbrž o 30. června. Ministerstvo práce a sociálních věcí využilo toho, že ministryně je zmocněna promíjet penále za opožděné platby sociálního pojištění a lhůtu tak prodloužilo tímto způsobem. Aby navíc byla sankce za pozdní podání přehledu prominuta, je nutné nejpozději do 30. června 2021 tento přehled nejen podat, ale současně také do 30. června uhradit případný doplatek pojistného, který bude z tohoto přehledu vyčíslen.

Nesoulad panoval již loni

Opakuje se tak situace z loňska, kdy po druhém prodloužení lhůty pro daňová přiznání nebyla ministerstva zdravotnictví a práce a sociálních věcí schopná sladit lhůty. Zatímco ministerstvo práce a sociálních věcí promptně zareagovalo na opětovné posunutí lhůty pro přiznání dalším prodloužením lhůty pro přehledy pro ČSSZ na 18. září, ministerstvo zdravotnictví se k tomu nemělo a tvrdilo, že by muselo novelizovat zákon, což by se už nestihlo.

Vznikla tak situace, kdy první měla vypršet lhůta pro podání přehledů pro zdravotní pojišťovnu (3. srpna), následně pro daňová přiznání (18. srpna) a jako poslední 18. září termín pro přehledy pro ČSSZ. Ačkoli žádný zákon nebrání tomu, aby OSVČ prvně podaly přehledy a pak teprve přiznání, standardní postup je opačný a v přehledech zpravidla vychází z přiznání (případně vše řeší zároveň). Jakmile tedy nedošlo k prodloužení lhůty u zdravotního pojištění, bylo víceméně i zbytečné prodloužení termínu pro podání přiznání.

Brand24

Tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch sice následně vyjednal s pojišťovnami, že nebudou za pozdní podání dávat sankce, pokud OSVČ předloží přehled do 18. září, mělo to však drobný háček. Jednání s řediteli totiž přišlo 13. srpna, tedy 10 dnů poté, co vypršela zákonná lhůta pro podání přehledu pro zdravotní pojišťovnu a tedy 10 dnů po termínu, do kterého většina OSVČ již přehledy podala.

Standardně se přehledy podávají do jednoho měsíce od podání přiznání, tedy zpravidla do začátku května.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).