Hlavní navigace

Ministerstvo financí navrhuje další výjimky u elektronické evidence tržeb

22. 11. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Po prodejcích předvánočních ryb a nevidomých podnikatelích by se měla EET vyhnout i telefonním operátorům, hazardním hrám a leteckým společnostem. Důvod?

Z povinnosti evidovat tržby byli nedávno vyjmuti prodejci předvánočních ryb a také nevidomí a hluchoslepí podnikatelé. Tato výjimka je pouze dočasná. O tom server Podnikatel.cz informoval v článku Prodejci vánočních kaprů se vyhnou #EET, stejně tak nevidomí podnikatelé

Chystají se další výjimky

Ministerstvo financí teď chystá další oblasti, ze kterých by byla povinnost EET vyjmuta nebo omezena. Jak prozradila náměstkyně ministra financí Alena Schillerová, jedná se o tržby telefonních operátorů u předplacených služeb, u obchodní letecké přepravy a z vybraných hazardních her.

Co se týče telefonních operátorů, smyslem omezení z povinnosti evidovat tržby je, aby nebylo nutné vydávat účtenku například po každé odeslané SMS. U letecké přepravy by například česká letecká společnost prodávající letenky v zahraničí nemusela tyto tržby evidovat, i když jako česká firma podléhá EET. Omezení EET u některých hazardních her by bylo vhodné z důvodu, aby nemusela být vystavena účtenka po každé sázce.

EET v České republice už rok 

Elektronická evidence tržeb za několik dní oslaví rok. Spuštěna byla 1. prosince 2016 pro provozovatele restauračních a ubytovacích zařízení. Na začátku letošního března pak museli začít evidovat tržby podnikatelé ve velkoobchodu a maloobchodu.

Podnikatelé, jak právnické, tak fyzické osoby, se mohou prohřešit nesplněním těchto povinností a dostat za ně následující pokuty:

Brand24

  • zaslat datovou zprávou údaje o evidované tržbě správci daně, (až 500 tisíc Kč)
  • vystavit účtenku tomu, od koho evidovaná tržba plyne, (až 500 tisíc Kč)
  • umístit informační oznámení, (až 50 tisíc Kč)
  • zacházet s autentizačními údaji nebo certifikátem pro evidenci tržeb tak, aby nemohlo dojít k jejich zneužití. (až 50 tisíc Kč)

Pokud kontrola zjistí zvlášť závažné porušení povinnosti zasílat údaje o evidované tržbě nebo vydávat účtenky, nařídí okamžité

  • uzavření provozovny nebo
  • pozastavení výkonu činnosti, při které dochází k evidenci tržeb.

V těchto dnech byla udělena nejvyšší pokuta v dosavadní historii elektronické evidence tržeb v České republice. Čtěte více v článku Padla nejvyšší pokuta u #EET, obchodník z Pardubicka musí zaplatit 260 000 Kč

3. a 4. fáze elektronické evidence tržeb

Na začátku března příštího roku dopadne EET na další podnikatele, 3. vlna se týká stánkového prodeje občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, stejně jako prodeje na farmářských trzích nebo služeb účetních, advokátů a lékařů. V červnu 2018 pak pod EET spadnou vybraní řemeslníci i další služby.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).