Hlavní navigace

Místo dohadování valorizační mechanismus, strany se u minimální mzdy shodují

6. 9. 2021
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Skoro všechny politické strany, které mají šanci se dostat do Sněmovny, chtějí po volbách zrušit dosavadní systém stanovování minimální mzdy.

Místo nynějšího systému, kdy se vláda o výši minimální mzdy „dohaduje“ s odbory a zaměstnavateli a pak jej sama nastaví dle svého, by se měl zavést automatický valorizační mechanismus. Jak konkrétně si mechanismus představují?

Do textu jsme zahrnuli strany a koalice, které se alespoň jednou v posledních průzkumech 4 agentur (CVVM, Kantar CZ, Median, STEM) dostaly nad 5 %. Celkově jde o 7 subjektů (řazeno abecedně): ANO, ČSSD, KSČM, Piráti a STAN, Přísaha, SPD, Spolu.

Co se dozvíte v článku
  1. Bude pro rok 2022 rekordní zvýšení?
  2. Jeden návrh už byl předložen, spadne ale pod stůl
  3. ANO
  4. ČSSD
  5. KSČM
  6. Piráti a STAN
  7. Přísaha
  8. SPD
  9. Spolu

Bude pro rok 2022 rekordní zvýšení?

O výši minimální mzdy pro příští rok rozhodne ještě stávající vláda a je tak vysoce pravděpodobné, že minimální mzda se od roku 2022 opět zvýší. Otázkou jen zůstává, o kolik. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) poslala do mezirezortního řízení návrh na rekordní navýšení minimální mzdy. Podle představ ministryně by minimální mzda měla vzrůst o 2800 Kč na 18 000 Kč. Šlo by tak v absolutních částkách o nejvyšší zvýšení minimální mzdy vždy v historii. Doposud byl nejvyšší nárůst o 1250 Kč v roce 2019. Podle Maláčové je aktuálně při nízké nezaměstnanosti čas na tlak na růst výdělků.

Proti rekordnímu zvýšení se ovšem ostře staví podnikatelské svazy, podle kterých se firmy teprve dostávají z covidové krize a ve spojení s ukončením podpor ze strany státu by tak výrazný nárůst minimální mzdy mohl existenčně ohrozit především malé a střední firmy.

Psali jsme: Maláčová navrhuje rekordní zvýšení minimální mzdy o 2800 Kč, firmy jsou proti 

Jeden návrh už byl předložen, spadne ale pod stůl

Pokud však politické strany a hnutí splní své předvolební sliby, stávající systém, kdy se o výši minimální mzdy vždy “handrkuje” vláda s odbory a podnikatelskými svazy, se stane minulostí. Skoro všechny strany (z těch, které se mají šanci dostat do Sněmovny) totiž chtějí nastavit tzv. automat a navázat minimální mzdu na nějaký ekonomický parametr.

Návrh na zavedení valorizačního mechanismu minimální mzdy byl sice během posledního volebního období předložen ministerstvem práce a sociálních věcí, k jeho schválení ale nakonec nedošlo a do voleb ani nedojde. MPSV chtělo navázat minimální mzdu na mzdu průměrnou. Konkrétně by měla minimální mzda činit 0,5násobek průměrné hrubé měsíční mzdy za předminulý kalendářní rok.

Obecně s principem valorizačního mechanismu souhlasí i podnikatelé, ale návrh z dílny MPSV se jim zrovna nezamlouval. Hospodářská komora ČR raději navrhuje, aby se výše minimální mzdy odvíjela od mediánu mezd a také od predikcí ministerstva financí používaných při každoročním sestavování státního rozpočtu, nikoliv pouze na zpětném pohledu tak, jak navrhuje MPSV.

ANO

Hnutí ANO na opakované otázky serveru Podnikatel.cz neodpovědělo, ale v programu má uvedeno, že nastaví předvídatelný systém zvyšování minimální a zaručené mzdy.

ČSSD

Podle ČSSD musí minimální mzda umožnit důstojný život. Každý, kdo pracuje, musí ze své mzdy vyžít. Zvýšení minimální mzdy se odráží i v růstu dalších mezd, zejména zaručených mezd a průměrné mzdy, a prospívá tak všem pracujícím. Je to dobrý nástroj státu, jak zvyšovat životní úroveň pracujících. V dlouhodobém horizontu pak chceme, aby minimální mzda rostla a dosáhla úrovně tzv. důstojné mzdy, která pokrývá spravedlivé a férové nároky zaměstnanců na zajištění materiálních podmínek pro kvalitní život, doplnila serveru Podnikatel.cz Eva Gregorová, mluvčí ČSSD.

Jak již bylo napsáno výše, od roku 2022 navrhuje ČSSD zvýšení minimální mzdy na 18 tisíc korun. Od roku 2023 pak sociální demokracie chce minimální mzdu ve výši 20 tisíc korun. Zákonem zaručíme její pravidelné navyšování, aby činila minimálně 50 % průměrné mzdy předchozího roku nebo 60 % mediánové mzdy, doplnila Gregorová.

Koho budete volit v letošních podzimních volbách?

KSČM

Také KSČM by ráda propojila růst minimální mzdy s růstem mezd v české ekonomice. Cílový stav bychom viděli na úrovni 60 % mediánové mzdy, což je dnes asi 20 tisíc. Takto by se mohla sjednotit i metodika EU pro země s tímto institutem. Ve volebním programu pro období 2021– 2025 také výhledově výši 20 tisíc Kč uvádíme, podotkl Jiří Dolejš, poslanec KSČM.   

Piráti a STAN

I podle Pirátů a STAN by se měl zavést jasný valorizační mechanismus, který by učinil vývoj minimální mzdy předvídatelnějším pro zaměstnavatele a předešel by opakujícím se každoročním debatám o navýšení minimální mzdy. Pokud bychom se chtěli dostat na úroveň minimální mzdy ve srovnatelných zemích, jako je Polsko nebo Slovensko, odpovídalo by to částce 16 300 Kč. To je 46 % průměrné mzdy v předminulém roce. V r. 2020 jsme připravili pozměňovací návrh, který předpokládá každoroční automatickou valorizaci výše minimální mzdy dle vývoje průměrné hrubé měsíční nominální mzdy za předminulý kalendářní rok a zahrnuje právě koeficient 0,46násobku průměrné hrubé měsíční nominální mzdy přepočtené na plně zaměstnané v národním hospodářství za předminulý kalendářní rok, uvedla serveru Podnikatel.cz Olga Richterová, poslankyně Pirátů.

Jednotlivé výše minimální a zaručené mzdy by pak vyhlásilo MPSV pro následující kalendářní rok ve Sbírce zákonů sdělením, a to vždy nejpozději do 31. října příslušného roku. Pokud by došlo k poklesu průměrné hrubé měsíční nominální mzdy v národním hospodářství, MPSV by bylo povinno vyhlásit výši minimální a zaručené mzdy v nezměněné (minulé) výši. Detaily nebo konkrétní parametry jsou samozřejmě k jednání s dotčeným partnery, dodala Olga Richterová.

Přísaha

Hnutí Přísaha ani po opětovné urgenci na otázky neodpovědělo. Ani ve svém volebním programu se o minimální mzdě nijak nezmiňují.

skoleni_15_4

SPD

SPD považuje současný model, kdy se minimální mzda odvíjí od nařízení vlády, za nevyhovující. Není možné, aby zaměstnavatelé i zaměstnanci do poslední chvíle netušili, jak se bude minimální mzda vyvíjet. My jsme pro model, kdy minimální mzda bude navázána buď na růst průměrné mzdy, nebo na růst inflace, upřesnil Jan Hrnčíř, poslanec SPD.

Spolu

Koalice Spolu na otázky neodpověděla a nereagovali ani mluvčí jednotlivých stran. Ani v programu pak koalice nemá o minimální mzdě nic uvedeno.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).