Hlavní navigace

Místo odstupného dostala kompenzaci od pracáku. Jde o zdanitelný příjem?

26. 2. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Měla nárok na odstupné, kvůli insolvenci zaměstnavatele ale peníze nedostala. Uplatnila tak nárok na tzv. kompenzaci odstupného. Musí tento příjem zdanit?

Od roku 2012 byl do zákona o zaměstnanosti začleněn nový institut (§ 44b) tzv. kompenzace odstupného. Kompenzaci odstupného vyplácí místně příslušná pobočka Úřadu práce České republiky.

Z dikce zákona o zaměstnanosti před rokem 2012 totiž plynulo, že při vzniku nároku na odstupné se posouvá výplata podpory v nezaměstnanosti o dobu, po kterou měl být bývalý zaměstnanec zabezpečen odstupným bez ohledu na to, zda bylo odstupné skutečně vyplaceno či nikoli. 

Tím se však někteří uchazeči o zaměstnání bez vlastního zavinění dostávali do situace, kdy byli po dobu několika měsíců zcela bez finančních prostředků. Neměli totiž ani odstupné ani podporu v nezaměstnanosti.

Daňový portál na Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Potřebujete si rychle spočítat, kolik letos zaplatíte na daních? Zadejte své hodnoty do Daňové kalkulačky pro OSVČ

Nevíte si rady s daňovým přiznáním? Vyzkoušejte interaktivní šablony, které automaticky vyplní daňový formuláře nebo přehled pro pojišťovnu.

Jakou budete mít čistou mzdu v letošním roce? Aktualizovali jsme pro vás Mzdovou kalkulačku

Nejnovější články o daních sledujte v sekci Daňové přiznání, Daně z příjmů, Přehled o příjmech a výdajích.

Kdo musí podat daňové přiznání za rok 2019 a kdo naopak tuto povinnost nemá?

Kompenzace za nevyplacené odstupné je plněním z uplatňování nástrojů státní politiky zaměstnanosti, které je vypláceno ze zdrojů pasivní politiky zaměstnanosti. 

Kompenzace odstupného je proto jako nástroj státní politiky zaměstnanosti příjmem, který je osvobozen od daně z příjmů fyzických osob podle § 4 odst. 1 písm. h) zákona o daních z příjmů.

Čtěte také: Nehrozí i vám? Přehled nejčastějších chyb v daňových přiznáních

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).