Hlavní navigace

Místo šikanování slušných podnikatelů může stát legalizovat zakázané činnosti

14. 10. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Opatření proti daňovým únikům nepostihují jen podvodníky, ale i poctivé podnikatele. Místo toho může stát vydělat na legalizaci zakázaných činností. (KOMENTÁŘ)

Jedním z neustále omílaných hesel stávajícího ministra financí je, že chce zlepšit výběr daní. Jaké k tomu chce použít nástroje, ukazují ministerské návrhy. Podnikatelé by podle nich měli vést elektronickou evidenci tržeb, vyplňovat nové formuláře či ručit za své obchodní partnery. Radost nemohou mít ani OSVČ, kterým se omezily výdajové paušály. Kdyby se však stát nechoval jako pokrytec, mohl by zvýšit své příjmy o desítky miliard korun, aniž by tím postihoval stávající poctivé podnikatele. Stačilo by třeba legalizovat měkké drogy, prostituci a další dosud ilegální činnosti.

Čtěte také: 3 zakázané činnosti, u kterých stojí za zvážení legalizace (NÁZOR)

Čím vyšší daně a více byrokracie, tím více daňových úniků

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com

Místo klacků pod nohy podnikatelům raději legalizaci zakázaných činností.

Že se stát snaží maximalizovat své daňové příjmy, asi nikoho příliš, alespoň za stávající vládní koalice, nepřekvapí. Ministerstvo financí se rozhodlo, že má pouze omezené možnosti, jak vyššího inkasa dosáhnout. Své síly chce proto hlavně vrhnout do oblasti daňových podvodů, které se snaží omezit, co se dá. Že si přitom ministerstvo počíná jako slon v porcelánu, asi netřeba připomínat. Všechna opatření, co ministerstvo v boji proti podvodům schválí, totiž dopadnou i na poctivé podnikatele. Zapomíná se přitom na to, že daňové úniky nejsou primárně morálním problémem či něčím, co spadlo náhle z nebes, nýbrž vychází z nastavení tuzemského daňového systému. Platí totiž jednoduchá úměra, že čím vyšší daně jsou a čím komplikovanější je papírování s nimi spojené, tím vyšší jsou daňové úniky. Následná větší represe sice zaznamená úspěchy v podobě více odhalených případů, s ní spojená byrokracie však bude motivovat nové a nové lidi, aby ze systému daní takříkajíc vystoupili a přešli do šedé ekonomiky. Různá opatření proti daňovým podvodům tak mohou mít zcela opačný efekt a mohou tedy množství daňových úniků zvyšovat.

Čtěte také: Nové kontrolní hlášení k DPH administrativu nezvýší, říká šéf Finanční správy ČR

Ilegální ekonomika má hodnotu desítek miliard korun

Není přitom bez zajímavosti připomenout data, která ČTK poskytl Český statistický úřad (ČSÚ). Týkala se odhadu množství ilegálních aktivit a jejich podílu na HDP. Podle ČSÚ činila v roce 2012 hodnota ilegálních aktivit (prodej drog, prostituce, výroba a pašování alkoholu a tabáku a další) přes 24 miliard korun, což je 0,6 % HDP. Nejvíce uteklo státu na prodeji drog, kde objem trhu dosáhl podle statistiků 9,43 miliardy korun. Poměrně velkou část z toho zaujímá trh s marihuanou. Odborníci odhadují, že komerční trh s marihuanou činí v Česku zhruba 2,7 miliardy korun a dalších 1,5 miliardy korun má hodnotu samopěstitelství pro vlastní konzumaci a nekomerční distribuci. V prostituci se pak protočily peníze v hodnotě 3,39 miliardy korun. Další miliardy korun navíc státu unikají skrze pornobyznys, kterým je doslova zaplaven internet a se kterým se lze potkat na každém internetovém kroku.

Čtěte také: Zisky z počítačové kriminality předčily zisky z drog

Jak v případě prodeje drog, tak v případě sexbyznysu stát z těchto činností nic nemá. Formálně je totiž zakazuje, přestože například prostituci v podstatě tiše toleruje. Kromě přímých daňových dopadů je v tom velká dávka pokrytectví. Kde existuje poptávka, objeví se vždy i nabídka. A že například poptávka v oblasti prostituce asi jen tak nezmizí, dokazuje pohled do minulosti. Ne nadarmo se prostituce nazývá nejstarším řemeslem. Přístup státu k věcem typu drog, prostituce nebo hazardu se považuje za problém etický. Je však morálnější neřešit reálné problémy a masírovat si ego, že jsme vše zlé zakázali, nebo se těmto věcem postavit čelem, přijmout je jako fakt a pokusit se jejich negativní dopady minimalizovat? Formálním zákazem si stát pouze myje ruce, negativní aspekty spojené s prodejem drog či prostituce tím však nevyřeší. Ba naopak. Vyšoupnutím do ilegality totiž ztrácí jakoukoli možnost kontroly a působení.

Daně x

Blýská se na lepší časy?

Poslední roky ale snad ukazují, že stát pomalu a jistě začíná chápat, že represemi problémy nevyřeší. V Poslanecké sněmovna například v současnosti leží návrh na legalizaci prostituce, který předložili pražští radní. Prodej konopí pro léčebné účely se rovněž částečně povolil a přestože toto opatření provází řada potíží, jedná se o krok správným směrem. Ministerstvo financí zase před několika dny předložilo návrh zákona o hazardních hrách, který má legalizovat oblast internetového sázení u zahraničních sázkových kanceláří, které je nyní de facto nelegální. Všechny tyto kroky mají navíc jednu společnou věc, mohou pomoci zvýšit příjmy státního rozpočtu, aniž by se přitom dotkly poctivých podnikatelů.

Čtěte také: Do podnikatelských oborů možná přibude prostituce. Čtěte, co by obnášela

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).