Hlavní navigace

Místo stravenek peníze. Ministerstvo chystá alternativu pro zaměstnavatele

8. 8. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Možnost používat peníze namísto dnešních stravenek nabídne ministerstvo jako alternativu, která umožní zbavit se vysokých poplatků a zbytečné administrativy.

Ministerstvo financí pracuje na novele zákona o daních z příjmů, která podnikatelům i zaměstnancům umožní používat daňové zvýhodnění na stravování novým a jednodušším způsobem. 

Ten by měl podle návrhu fungovat jako alternativa dnešního režimu, který bude beze změn zachován ve stejné výši. Příspěvek od zaměstnavatele zaměstnanci bude i nadále osvobozen od daní i pojistných.

Zaměstnancům budou moct zaměstnavatelé na místo papírků přímo vyplácet peníze ve stejné hodnotě. Bude tak na svobodném rozhodnutí každého podnikatele, jestli námi připravovanou možnost využije, nebo zůstane u dnešního zajetého modelu, popisuje ministryně financí Alena Schillerová.

Daňové zvýhodnění na stravování je dnes prakticky možné využívat dvojím způsobem. Zaměstnavatel buď pro své zaměstnance zajistí stravu např. v rámci podnikové jídelny, nebo jim poskytuje poukazy, za které by si jídlo mohli opatřit sami. V obou případech je daňově uznatelným nákladem zaměstnavatele až 55 % ceny jídla či poskytnuté stravenky a zbylých 45 % si hradí zaměstnanec sám z čisté výplaty.

Psali jsme: Stravenky jako benefit, který nezvyšuje daňový základ. Jak to s nimi bude dále?

Původním smyslem vzniku tohoto daňového zvýhodnění byla právě podpora závodního stravování, tj. benefitu poskytovaného zaměstnavatelem zaměstnancům. Tuto možnost však dnes má jen necelá polovina zaměstnanců, přibližně 1,8 ze 4,3 milionu. Dalších cca 1,5 milionu zaměstnanců od svých zaměstnavatelů získává stravenky. Téměř čtvrtina, tedy 1 milion zaměstnanců tak tento benefit dnes nevyužívá vůbec.

Nevýhoda stravenek

Zásadní nevýhodou systému stravenek a také hlavním důvodem, proč jej někteří malí zaměstnavatelé vůbec nepoužívají, je vysoká administrativa – jak na straně zaměstnavatele, tak na straně podnikatele, který za stravenky prodává své zboží či služby – a vysoké poplatky stravenkářským společnostem. 

Chceme dát možnost milionu lidí, aby i oni mohli využít příspěvky na stravování. Zároveň nevidím žádný důvod pro to, aby naši malí a střední podnikatelé financovali zisky zahraničních korporací, které mají svůj byznys postavený na prodeji a výkupu paralelní měny. A to nemluvím, o tom, že stravenka, která propadne, se celá stává čistým příjmem takového stravenkáře, říká Schillerová. Návrh má podporu například ze strany Asociace hotelů a restaurací ČR a také Asociace českého tradičního obchodu.

Unie zaměstnavatelských svazů České republiky nadšení nesdílí

Podle Unie zaměstnavatelských svazů ČR (UZS ČR) tzv. „stravenková revoluce“ nepřinese nic dobrého. Zaměstnavatelé údajně nechápou, proč se ministerstvo financí snaží bořit systém zaměstnaneckého stravování, který funguje, jsou s tím spokojeni zaměstnanci i zaměstnavatelé a je pro stát fiskálně pozitivní. 

skoleni_15_4

Když dá firma zaměstnanci stravenky, tak mu tím vlastně každý den říká: „Zajdi si na oběd. Dej si přes poledne pauzu a pořádně se najez“. Pokud bychom tento jasně účelový nástroj nahradili hotovostí, zaměstnanci by už za pár dnů vůbec nevěděli, že nějaký příspěvek na stravování dostávají a postupně by na obědy přestávali chodit, říká Vít Jásek, výkonný ředitel UZS ČR.

Ministerstvo financí návrh obhajuje tím, že zjednoduší administrativu. Je jednodušší administrovat jeden systém, nebo dva? ptá se Jásek.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).