Hlavní navigace

Místo zajišťováků by mohla nastoupit „nucená správa“, navrhuje finanční správa

15. 9. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V analýze zajišťovacích příkazů finanční správa uvedla, že by se mohl změnit zákon tak, aby namísto zajišťovací exekuce mohla nastoupit „nucená správa“.

Vytvořil by se tak podobný mechanismus, jako je předběžné opatření využívané v insolvenci.

Čtěte také: Finanční správa bude vstřícnější, zajišťováky budou mít přísnější podmínky

Místo zajišťováků nucená správa

Finanční správa v analýze uvedla, že přistoupila k úvahám o případných legislativních změnách tak, aby bylo možné vedle zajišťovací exekuce využít méně invazivních nástrojů správy daní, a zároveň zajistit úhradu na dosud nestanovenou nebo nesplatnou daň. Ostatně již stávající právní úprava dává možnost namísto exekuce využít zajištění částky stanovené v zajišťovacím příkaze prostřednictvím zástavního práva, ručení či finanční záruky.

Podle Generálního finančního ředitelství (GFŘ) je možné vytvořit podobný mechanismus, jako je předběžné opatření využívané v insolvenci, kdy by namísto zajišťovací exekuce mohla nastoupit „nucená správa“. Právní jednání DS mající potenciál umenšit jeho majetek bylo pod sankcí neplatnosti omezeno podmínkou schválení ze strany profesionálního správce, který by byl za tím účelem jmenován, vysvětluje se v analýze.

Generální ředitelství nicméně upozorňuje, že takový institut přesahuje rámec daňového práva a gesce ministerstva financí. Je proto nezbytné, aby výhody a nevýhody, jakož i konkrétní podoba takového nástroje byla podrobena odborné diskuzi, a to minimálně na úrovni pracovní skupiny zástupců resortu ministerstva financí a ministerstva spravedlnosti, píše se v analýze.

Soudní kontrolu odmítáme, píše GFŘ

GFŘ dále pak odmítá, aby se zavedl soudní dohled při vydávání zajišťovacích příkazů. Finanční správa ČR vnímá uvedený námět de lege ferenda pro praxi nevyužitelný, neboť jeho aplikací by došlo k významnému oslabení institutu zajišťovacího příkazu z pohledu jeho operativnosti a efektivity, tvrdí se v analýze.

školení květen 24 - novinky

Tuto změnu žádá Komora daňových poradců ČR a v nedávném rozhovoru pro server Podnikatel.cz jej zmínil i soudce Nejvyššího správního soudu (NSS) Karel Šimka. Podle Šimky by šlo zavést zajišťovací příkaz na základě nařízení soudu tak, jak se to dělá v trestním právu. Například vazba, odposlechy, zajištění majetku – vše nařizuje přímo soud anebo to aspoň dělá státní zástupce s nějakou rychlou soudní kontrolou, doplnil Šimka.

Čtěte více: Pokud je finanční správa náročná na firmy, musí být i na sebe, říká soudce Šimka

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).