Hlavní navigace

Mít v baru automaty nelegálně se nevyplácí. Hrozí pokuta až 10 milionů

23. 8. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Za nelegální provoz výherních automatů tvrdě zaplatíte. Pokusem zastřít tuto nelegální činnost vznikem spolku dokonce závažně porušíte zákon.

Nelegální provozování výherních automatů v jednom z barů bylo odhaleno nedávnou kontrolou v Praze Libuš, kde je navíc prostřednictvím obecně závazné vyhlášky vyhlášen celoplošný zákaz hazardním hrám. Provozovatel baru se snažil vyhlášku obejít tím, že byly herní automaty nabízeny pouze zaregistrovaným členům “spolku” a nacházely se v oddělené části provozovny. Jak ale upozorňuje ministerstvo financí, jeden z kontrolních orgánů, toto zastření nelegální činnosti je nezákonné.

Pokud provozovatel baru nabízí hru na technických herních zařízeních a snaží se naivně zastřít nelegální provozování hazardních her spolkovou činností, nejedná se o obcházení zákona, ale o jeho závažné porušování. Pokuta udělená takovémuto provozovateli pohostinského zařízení může dosáhnout až 10 milionů korun a navíc může docházet i k páchání trestného činu, říká náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

V tomto konkrétním případě může pokuta narůst o další sta tisíce. Provozovatel baru totiž nechtěl kontrolory do oddělené části provozovny vpustit. Za neposkytnutí požadované součinnosti tak dle kontrolního řádu hrozí provozovateli baru další pokuta, a to až do výše 500 tisíc korun, uvádí tisková zpráva ministerstva financí. 

Za nelegální provoz automatů hrozí žalář

Tento konkrétní případ na Praze Libuš, kdy se provozovatel nelegální provozování výherních automatů snažil zastřít existencí jakéhosi spolku, není ojedinělý. Soudy se aktuálně zabývají dalšími 25 případy. V lepším případě jsou provozovatelům uloženy pokuty v řádu stovek tisíc, může však dojít také k propadnutí věci nebo zákazu činnosti. Výjimkou není ani nepodmíněné odnětí svobody.

Na kontrolách zaměřených na nelegální provozování technických herních zařízení v pohostinských zařízeních se podílí Ministerstvo financí ČR, městské úřady, živnostenský odbor, obecní policie a celní správa. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).