Hlavní navigace

Zájem o řemesla ze strany mladých je stále větší. Poptávku to ale nepokryje

9. 1. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Přestože se na řemeslné obory hlásí stále víc uchazečů, absolventi odborných škol poptávku stále nestačí pokrýt.

Chybí řemeslníci. Problém, se kterým se potýká Česko už nějaký ten rok. Sehnat dnes dobrého instalatéra nebo truhláře je někdy nadlidský úkol. Buď nejsou v dané oblasti skoro vůbec, nebo jsou zasypaní prací a nemají na další zakázky čas. 

Střední odborné školy z celé České republiky hlásí, že je zájem o řemesla ze strany mladých stále větší, ale problém to neřeší. Jejich počet totiž poptávku stále nepokryje. Tisíce řemeslníků chybí napříč všemi obory.

Zedníci, klempíři, tesaři, malíři, kominíci – nedostatkové zboží

I přes nárůst uchazečů o řemesla, opravdu šikovných a spolehlivých řemeslníků na trhu práce dostatek hned tak nebude. Z učebních oborů vyučovaných v naší škole je dlouhodobě největší zájem o obory truhlář a instalatér. V posledních letech se zvyšuje zájem i o ostatní stavebně zaměřené obory, například o obory malíř, podlahář, kominík, zedník, zámečník, uvedl Miloslav Janeček, ředitel Střední odborné školy Jarov (SOŠJ).

Dobrý řemeslník si vyjde na slušné peníze

Dostupnost vysokoškolského vzdělání, která se v posledních letech studentům naskýtá, odsunula řemeslné obory na druhou kolej, přitom dobrý řemeslník si v dnešní době vydělá mnohdy více než člověk, který dlouhé roky studoval.Řemeslníci jsou v současnosti velice vytížení, je po nich poptávka, vydělají si opravdu zajímavé peníze, v některých oborech se průměrné výdělky pohybují i výrazně nad padesát tisíc korun měsíčně. Zákazníci chtějí od řemeslníků kvalitní práci a jsou ochotni za ni dobře zaplatit a na dobrého řemeslníka si i delší dobu počkat, potvrdil Miloslav Janeček.

Málo řemeslníků, více špatné práce laiků 

Kvalitní práci dobrého řemeslníka nikdo nenahradí. Laici, kteří se za odborníky vydávají, většinou nabízí laciné, ale neodborné práce, které ve finále mohou celou zakázku prodražit. 

Jedno z opatření, které by mohlo ve věci pomoci, je osvědčení o odbornosti. S návrhem přichází Hospodářská komora ČR společně s jednotlivými asociacemi a cechy. Zákazníci budou mít možnost si vybraného řemeslníka dopředu prověřit. Ten by se měl totiž na vyžádaní prokázat osvědčením kvality vydávaného zastřešujícím sdružením. To jej bude vydávat na základě posudku nezávislé odborné komise daného profesního sdružení podle pravidel registrovaných Hospodářskou komorou ČR. 

Více se dočtete v článku Konec zfušované práce nepoctivců. Řemeslníci se budou prokazovat osvědčením

Brand24

Dopad nedostatku řemeslníků je také v oblasti podnikání. Netýká se totiž pouze jednotlivců, tedy například rodin a domácností, ale také firem. Prodlužují se tak termíny dokončení zakázek a firmám tak hrozí za nesplnění sjednaných podmínek vysoké pokuty. Zaměstnance proto hledají už na vyhlášených středních školách. 

Zapomenuté řemeslo

Rodina Čermákových se věnuje historickému a trochu zapomenutému řemeslu. Jejich pasířskou dílnu jsme navštívili v centru Prahy. Přečtěte si jejich příběh: Pasířství z centra Prahy není turistickou atrakcí, ale poctivou dílnou a podívejte se tam s námi.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).