Hlavní navigace

Mladiství figuranti vyrazili do akce. Dostali na baru pivo, víno i tvrdý alkohol

8. 8. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Česká obchodní inspekce si mladistvé figuranty, které využívá při kontrolních akcích zaměřených na prodej alkoholu osobám mladším 18 let, nemůže vynachválit.

Poslední kontroly, které byly zaměřené na prodej alkohol mladistvým, proběhly na východě Čech a také v Jihomoravském kraji. Pro obě akce sáhla Česká obchodní inspekce po mladistvých figurantech. 

Využívat lidi mladší 18 let pro své kontroly mezi prodejci alkoholu a tabákových výrobků může inspekce už více jak rok. I lidé pod 18 let už mohou být kontrola, ČOI začala využívat mladistvé figuranty

Mladiství figuranti pořídili pivo, víno, ale i tvrdý alkohol

V Královéhradeckém a Pardubickém kraji vyslala ČOI své figuranty na konci školního roku na 42 kontrol, které byly zaměřeny na zákaz prodeje alkoholu osobám mladším 18 let. Figuranti pořizovali alkohol a tabákové výrobky ve vybraných obchodech s potravinami, v trafikách, restauracích a stáncích s občerstvením. v turisticky atraktivních lokalitách. 

Porušení zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek zjistila ve 24 případech, což je téměř 60 procent, potvrdil František Švihlík, ředitel Inspektorátu ČOI pro Královehradecký a Pardubický kraj

Mladistvým bylo prodáno pivo, víno i tvrdý alkohol, jako například Becherovka Originál, Božkov originál apod. Se všemi kontrolovanými osobami bude zahájeno správní řízení v pravomoci ČOI a hrozí jim pokuta až do výše 1 000 000 Kč.

Lepší to nebylo ani na jihu Moravy

V Jihomoravského a Zlínského kraji se kontroly, které proběhly během července,  zaměřily na prodej alkoholu mladistvým v restauracích a barech. Z 18 kontrol zjistila porušení zákona ve 4 provozovnách.

Jako figuranti se ji zúčastnili 3 mladiství, kteří si ve Zlíně objednali alkohol v 8 provozovnách a alkohol jim byl prodán ve 2 případech. V Brně z 10 kontrolovaných provozoven byl mladistvým figurantům prodán alkohol ve 2 provozovnách.

Brand24

Čtěte také: Kdo dohlíží na dodržování zákazu kouření a jaká je zkušenost restaurací?

Česká obchodní inspekce Jihomoravského a Zlínského kraje zahájí ve 4 případech řízení o přestupku pro porušení ust. § 11 odst. 5 zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, ve dvou případech pak pro porušení zákona o ochraně spotřebitele. Ze zákona je možné uložit pokutu až do výše 1 000 000 Kč, dodává mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).