Hlavní navigace

Mléčné výrobky nebo káva. Které další potraviny budou letos výrazně dražší?

16. 1. 2022
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Potraviny budou dál zdražovat. Vyšší ceny se očekávají u mléčných výrobků, sladkostí nebo kávy. Pokud budou dál zdražovat energie, výrobci hrozí dalším zdražováním.
Co se dozvíte v článku
  1. Podraží mléčné výrobky a také káva
  2. Nové vysoké pokuty pro řidiče
  3. Víte, co patří do příjmů z nájmu? 
  4. Od pondělí se začnou testovat zaměstnanci i OSVČ
  5. Dopisy s údaji o zvýšení důchodů
  6. Přiznání za rok 2021 elektronicky zatím nepodáte

Podraží mléčné výrobky a také káva

Zdražování si při nákupech nelze nevšimnout a je patrné, že ceny budou stoupat i nadále. Výrobci potravin prozradili podrobnosti i důvody tohoto růstu. 

Nové vysoké pokuty pro řidiče

Pozor na nové pokuty. Za neoprávněné stání na parkovišti vyhrazeném pro osoby se zdravotním postižením nebo zneužití parkovacího průkazu pro osoby se zdravotním postižením byla dříve udělována pokuta. Od 1. ledna 2022 se za tento prohřešek budou nově zapisovat také 2 body v bodovém hodnocení řidičů. Kromě toho se při odmítnutí nízkorychlostního kontrolního vážení navyšuje horní hranice sazby pokuty ukládané příkazem na místě, a to z 30 tisíc korun na 100 000 Kč. Další informace v článku.

Víte, co patří do příjmů z nájmu? 

Máte peníze z nájmu? Jak se zdaňují? Zákon o daních z příjmů považuje za příjmy z nájmu takové příjmy, které jsou z nájmu nemovitých věcí, bytů a také z nájmu movitých věcí. U nájmu movitých věcí je ale zapotřebí rozdělovat, zda se jedná opravdu o příjem z nájmu nebo příležitostný nájem. Do příjmů z nájmů se nezahrnují úhrady za cenu služeb spojených s užíváním předmětu nájmů. To samé platí pro platby za energie, jako je elektrická energie, teplo, vodné a stočné. Další informace v článku.

Od pondělí se začnou testovat zaměstnanci i OSVČ

V pondělí 17. ledna začne platit opatření, které se týká povinného testování zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných (OSVČ). Testovat se bude opět rychlými antigenními testy, a to dvakrát za týden tak, že následující testování zaměstnance proběhne nejdříve třetí den po předchozím testování. Pokud nebudou zaměstnanci v den termínu testování přítomni na pracovišti zaměstnavatele, preventivní testování se provede v den příchodu na pracoviště. Další informace v článku.

Brand24

Dopisy s údaji o zvýšení důchodů

Česká správa sociálního zabezpečení v současné době rozesílá seniorům valorizační oznámení, které informuje o zvýšení vyplácených důchodů. Valorizační oznámení obsahuje údaje o tom, o kolik se zvyšují vyplácené důchody a příplatky k důchodům a v jaké měsíční výši náleží od lednové splátky. Další informace v článku.

Přiznání za rok 2021 elektronicky zatím nepodáte

Pokud využíváte k podání přiznání k dani z příjmů aplikaci finanční správy Elektronické podání (EPO), počítejte s komplikacemi. Z důvodu probíhající aktualizace databáze formulářů není zatím možné zpracovat a odeslat přes aplikaci Elektronická podání. To bude umožněno v druhé polovině února 2022 zveřejněním nového formuláře. Do této doby jsou pro vyplnění přiznání veřejnosti k dispozici klasické papírové formuláře. Další informace v článku.

Nové články do mailu

Odesíláme každý den nebo každý týden. Odebírejte i zcela nový newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).