Hlavní navigace

Potřebujete k podnikání i mobilní internet? Zjistili jsme za vás aktuální nabídku operátorů

20. 10. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 258398
Podnikatel, který je na cestách, může ocenit mobilní internet. Co když ale potřebujete mobilní internet jen občas? Srovnali jsme nabídku tří mobilních operátorů za vás.

Mobilní internet je dostupný pro většinu české populace. Nabídka, jak se připojit kdekoli a kdykoli, je bohatá, stačí si jen vybrat ze správného tarifu a typu připojení. Pro podnikatele, kteří jsou často a většinou na cestách, se vyplatí měsíční tarif. Pro ty, kteří se vydají na služební cestu jen občas, postačí i připojení pouze na den a přes mobil ve spojení s notebookem. Čtěte více: 7 tipů, jak ušetřit na firemním volání

Vodafone

uvádí, že v současné době pokrývá 80 procent české populace rychlým mobilním internetem. Zákazníci mohou využívat kromě rozšiřujícího se pokrytí 3  také mobilní datovou síť MobilKomu (U:fon) na bázi technologie CDMA. V případě, že si zákazník zvolí mobilní internet (internet v notebooku či netbooku), potom se pro něj nejvíce hodí tarif Připojení na stálo, uvádí Adéla Knopková, PR specialistka Vodafone. Dodává, že při objednání tohoto tarifu na rok zaplatí zákazník za USB modem 77 Kč a měsíční paušál je ve výši 525 Kč (s využitím služby Po svém 472,50 Kč).

T-Mobile

nabízí rovnou dvě varianty:

  • Tarif Internet na cesty Standard: cena od 399 Kč s DPH za měsíc, rychlost připojení až 3 Mbit/s, jako datové zařízení nabízí T-Mobile USB Stick, PC MCIA kartu či USB modem už od 1 Kč, měsíční limit na objem přenesených dat – 2 GB. Tarif doporučují především běžným uživatelům.
  • Tarif Internet na cesty Premium: cena od 849 Kč s DPH za měsíc, rychlost připojení až 7,2 Mbit/s, jako datové zařízení nabízí T-Mobile USB Stick, PC MCIA kartu či USB modem už od 1 Kč, měsíční limit na objem přenesených dat – 30 GB Tento tarif se hodí především pro náročné uživatele.

Cenu za datový tarif lze snížit využitím balíčků 2v1 a 3v1. Balíček 2v1 kombinuje paušál za mobilní hlas + Internet na cesty Standard. Mobilní internet tímto způsobem pořídíte od 249 korun včetně DPH. Balíček 3v1 je pak kombinací mobilního hlasu, Internetu na cesty Standard a pevného ADSL internetu. V tomto případě je možné získat mobilní internet zcela zdarma. Čtěte také: Na silniční dani se dá ušetřit i tankováním benzínu

Podle Jirky Janečka, vedoucího týmu externí komunikace T-Mobile si zákazníci si nemusí dělat starosti s dostatečným pokrytím. Nově budované 3G síť (rychlosti až 7,2 Mbit/s) je nyní dostupná pro 32 procent populace, technologie UMTS TDD (určena jen pro mobilní internet) pro 63 % obyvatel České republiky. V celé síti T-Mobile je rovněž dostupná technologie EDGE, což nabízí T-Mobile jako jediný z tuzemských operátorů, říká Janeček.

Teléfonica O2

má pro internet v notebooku také dvě možnosti, a to:

Měsíční tarify

Existují dokonce 4 varianty podle toho, jak chce klient internet využívat, tzn. podle množství přenesených dat. Zákazník může chtít např. pouze stahovat e-maily či surfovat anebo stahovat fotky, videa apod.

  • O2 Mobilní Internet Start: pouze surfuji a posílám e-maily přátelům, cena za měsíc s DPH 300 Kč, cena k O2 Internetu 200 Kč
  • O2 Mobilní Internet Standard: sleduji videa a poslouchám hudbu, cena za měsíc s DPH 500 Kč, cena k O2 Internetu 300 Kč
  • O2 Mobilní Internet Pro – internet je můj život, cena za měsíc s DPH 750 Kč, cena k O2 Internetu 550 Kč
  • O2 Mobilní Internet Neomezený – stahuji velký objem dat, cena za měsíc s DPH 1000 Kč, cena k O2 Internetu 800 Kč

Denní balíčky

Zakoupíte si pouze denní balíček a surfujete, kdy potřebujete. Neplatíte za dny, kdy na internetu nejste. Platnost balíčku je 2 měsíce od jeho objednání. Jednodenní balíček lze pořídit za 50 Kč, 5× 1 den za 200 Kč a 10×1 den za 350 Kč. V O2 Mobilní internet sadě za 995 nebo 895 na e-shopu nabízí O2 USB modem, datovou SIM a 5 týdnů internetu zdarma.

Pokud už zákazník vlastní ADSL od O2, má mobilní internet vždy levnější, radí Blanka Vokounová, mluvčí Telefónica O2. Pro využívání mobilního internetu potřebuje buď externí modem anebo má notebook se zabudovaným modulem, do kterého jen vloží datovou SIM. Externí modem je dnes už o velikosti flashky a dá se při uzavření smlouvy pořídit od O2 již za 1 Kč, informuje Vokounová a doplňuje, že pro uživatele je dnes důležité nejen tarif nebo druh připojení, ale hlavně síť, na které budou internet využívat. O2 má v současné době největší pokrytí 3G sítí (umožňuje rychlé datové přenosy) a pokrývá již 67 českých měst. Čtěte více: Porovnejte si ceny i kvalitu pohonných hmot v jednotlivých krajích

Denní balíčky, které mohou být zajímavé právě pro občasné využití na cestách, nabízí jen O2. Přitom měsíční tarify bez ohledu na jejich využití či nevyužití nemusí být pro každého výhodné.

Srovnání cen měsíčních tarifů jednotlivých operátorů
Operátor Měsíční tarif Rychlost v Mbit za sek. FUP Cena
Vodafone Připojení na stálo 2,5 3 GB 525 Kč
Se službou Po svém 2,5 3 GB 472 Kč
T-Mobile Standard 3 2 GB 399 Kč
Premium 7,2 30 GB 849 Kč
Telefónica-O2 Start 3,1 – 3,6 500 MB 300 Kč
Standard 3,1 – 3,6 2 GB 500 Kč
Pro 3,1 – 3,6 10 GB 750 Kč
Neomezený 3,6 neomezeno 1 000 Kč

Pro potřeby podnikatele stačí i internet pouze v mobilu

Další variantou je využití internetu v mobilu, případně propojení mobilu s notebookem. Také tady je z čeho vybírat. Nabídky i ceny jednotlivých operátorů se samozřejmě liší.

Pro občasné uživatele doporučuje T-mobile především surfování a kontrolu e-mailů přímo v mobilním telefonu. Tarifní zákazníci mohou vybírat z několika variant.

  • Internet v mobilu na den: 24 Kč s DPH za den, rychlost připojení až 3 Mbit/s, denní FUP limit 10 MB
  • Internet v mobilu Standard: cena od 110 Kč s DPH za měsíc, rychlost připojení až 3 Mbit/s, měsíční FUP limit 100 MB
  • Internet v mobilu Klasik: cena od 178,80 Kč s DPH měsíčně, rychlost připojení až 3 Mbit/s, měsíční FUP limit 200 MB
  • Internet v mobilu Premium: cena od 399 Kč s DPH měsíčně, rychlost připojení až 3 Mbit/s, měsíční FUP limit 1 GB

Jak upřesňuje Jirka Janeček: Tarify lze využít neomezeně. U všech platí, že při dosažení FUP (maximální objem přenesených dat) dojde ke snížení rychlosti, nic navíc se neúčtuje. Toto samozřejmě platí v síti T-Mobile v České republice, v zahraničí je cena přenesených dat podle ceníku pro roaming.

Telefónica O2 nabízí tři možnosti internetu v mobilu:

Brand24

  • Tarif 150 MB FUP za 150 Kč měsíčně
  • Tarif 500 MB FUP za 300 Kč měsíčně
  • bez tarifu – účtováno 20 Kč/10min bez datového omezení – vhodné pro jednorázové hledání informací apod.

První dva tarify si mohou pořídit také zákazníci s předplacenkou za 40 Kč nebo 75 Kč týdně. Pro uživatele smartphonů (např. iPhone, HTC apod.), které využívají aplikací se stálým přístupem na internet, je vhodnější ten vyšší tarif za 300 Kč měsíčně, radí Blanka Vokounová.

Pokud zákazník Vodafone používá internet v chytrém telefonu, je pro něj nejvhodnější tarif Internet v mobilu Naplno za 315 Kč. Další možností je tarif Internet v mobilu s cenou 177 Kč. Pro občasné připojení se nejvíce hodí Internet v mobilu na den, za který zákazník zaplatí 17 Kč.

Opět je tu možnost využít internet v měsíčním tarifu, ale i v tarifu za jeden den, případně desetiminutové připojení. Pro občasné hledání může být podstatně levnější než měsíční tarif. Je ale třeba vzít v úvahu, že denní tarify mají nižší maximální objem stažení dat.

Srovnání cen Internetu v mobilu jednotlivých operátorů
Operátor Měsíční tarif Jiný tarif FUP Cena
T-Mobile x Internet na den 10 MB 24 Kč
Standard x 100 MB 110 Kč
Klasik x 200 MB 279 Kč
Premium x 1 GB 399 Kč
Telefónica-O2 Tarif 150 x 150 MB 150 Kč
Tarif 500 x 500 MB 300 Kč
x Internet na 10 minut bez omezení 20 Kč
Vodafone Naplno 500 MB 315 Kč
Internet v mobilu 100 MB 177 Kč
x Internet na den 5 MB 17 Kč

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).