Hlavní navigace

Mohou o kompenzační bonus žádat také provozovatelé taxislužby?

21. 1. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
U nároku na kompenzační bonus, který má posloužit jako podpora v době omezení a zákazů, došlo ke změnám. Jak je to aktuálně s nárokem na bonus u taxikářů?

Za předpokladu splnění všech podmínek mohou nově o kompenzační bonus žádat také provozovatelé taxislužby. Žádat mohou za období od 22. října 2020 do 18. ledna 2021 následovně:

Osoby, které požádaly o kompenzační bonus dříve a jejich žádost nebyla dosud vyřízena nebo řízení bylo zastaveno, proti čemuž se odvolaly (dosud běží odvolací řízení), nemusí nic dělat. Vše bude vyřízeno finančním úřadem, na který byla žádost podána.

Osoby, které žádost dosud nepodaly nebo požádaly již dříve, ale žádost vzaly zpět, popřípadě dříve požádaly a řízení bylo pravomocně zastaveno (neodvolaly se, nebo odvolací řízení již bylo ukončeno) mají možnost podat novou žádost za příslušné dny bonusového období. 

K nově podané žádosti je nutné připojit žádost o navrácení lhůty v předešlý stav. Nejjednodušší je tuto žádost podat přímo s žádostí o kompenzační bonus za celé bonusové období (od 22. října 2020 do 18. ledna 2021). Postačí uvést formulaci: „Žádám o navrácení lhůty pro podání žádosti, která uplynula dne 5. ledna 2021, v předešlý stav z důvodu změny výkladu obsahu opatření orgánu státní správy“. Rovněž upozorňujeme, že žádost za druhé bonusové období je nutné podat do 22. ledna 2021.

Aby bylo možné čerpat kompenzační bonus za celé období od 22. října 2020 do 18. ledna 2021 (při splnění všech s tím souvisejících podmínek), je nutné žádost podat do 2. února 2021.

skoleni_15_4

Jak žádost podat?

Žádost o kompenzační bonus lze podat stejným způsobem jako v první vlně:

  • prostřednictvím webové aplikace,
  • e-mailem (nutno ručně žádost podepsat a vyfotit či naskenovat),
  • datovou schránkou,
  • prostřednictvím Aplikace Elektronická podání pro Finanční správu (EPO),
  • prostřednictvím poštovních služeb,
  • osobně v podatelnách finančních úřadů a ve sběrných boxech umístěných na územních pracovištích.

Samotná žádost se skládá z čestného prohlášení, že dotyčný splňuje podmínky pro přiznání bonusu, čísla účtu a identifikačního údaje. Dohodáři musí navíc se žádostí doložit kopii příslušné dohody a mzdových listů nebo jiné relevantní potvrzení zaměstnavatele.

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).