Hlavní navigace

Mohou podnikatelé žádat po státu náhradu škody kvůli EET? Odpovídá právník

29. 1. 2018
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Z EET byla vyňata platba kartou a také dochází k odsunu třetí a čtvrté vlny. Změn je ale mnohem víc. Co to pro podnikatele vlastně znamená?

Ústavní soud svým nálezem Pl. ÚS 26/16 ze dne 12. prosince 2017 (dále jen „nález“) zrušil některé části zákona č. 112/2016 Sb., o evidenci tržeb, v platném znění (dále jen „zákon o EET“). 

dan_z_prijmu

Z povinnosti vedení elektronické evidence tržeb vyňal zejména platby prováděné bezhotovostně. Z účtenek musí podle nálezu také pryč daňové identifikační číslo (DIČ) obsahující rodná čísla podnikatelů (fyzických osob). Elektronická evidence tržeb se tak nebude vztahovat například na platby kartou, bezhotovostní platby prováděné skrze platební brány a další podobné prostředky. Mnoha podnikatelům, kteří mají povinnost tržby nyní evidovat pouze kvůli příjmu plateb prováděných např. přes platební bránu (včetně e-shopů, poskytovatelů online služeb atp.), se uleví a tato povinnost jim odpadne. Mohou se však nějakým způsobem bránit a po státu požadovat náhradu za zbytečně vynaložené náklady na zavedení evidence tržeb? 

Psali jsme: Ústavní soud zrušil #EET na platby kartou a také náběh 3. a 4. vlny

Zrušení EET pro bezhotovostní platby 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).