Hlavní navigace

Musel opustit střední školu, od září nastupuje na učňák. Kdo uhradí pojistné?

12. 7. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Uhradí zdravotní pojištění stát, nebo si bude muset neúspěšný student hradit zálohy během prázdnin sám? Záleží na okolnostech odchodu ze střední školy.

Pro posouzení, zda bude za neúspěšného středoškoláka hradit zálohy na zdravotní pojištění stát, či si bude muset platit zálohy sám, je důležité znát podmínky ukončení školní docházky. 

Příklad z praxe

Syn ukončí druhý ročník střední školy a z důvodu špatného prospěchu už ve studiu nebude na této škole pokračovat. Od září  nastupuje do učňovského oboru na jiné střední odborné škole. 

Jak je to s placením záloh na zdravotní pojištění? 

Jestliže byl druhý ročník střední školy ukončen řádně, přestává být podle „školského zákona“ neúspěšný žák žákem školy dne 30. 6. Pro účely zdravotního pojištění se ale při posuzování, kdo je nezaopatřeným dítětem, za které je plátcem pojistného na zdravotní pojištění stát, vychází ze zákona č. 117/1995 Sb., o sociálním zabezpečení

Podle zákona o sociálním zabezpečení  je dítě nezaopatřeným z důvodu přípravy na budoucí povolání i v době od ukončení výuky v jednom školním roce do počátku následujícího školního roku za podmínky, že pokračuje v dalším studiu bezprostředně, to je bez jakéhokoliv přerušení, upřesňuje mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý a dodává: Podmínkou není, aby šlo o studium na téže škole.

Čtěte také: Jak je to se sociálním a zdravotním pojištěním, když začnete dělat na dohodu?

Brand24

Vyloučení ze školy mění situaci

Pokud by však student na střední škole výuku ve školním roce nedokončil, např. z důvodu vyloučení ze studia nebo předčasného zanechání studia, byl by posuzován jako nezaopatřené dítě pouze do dne ukončení studia. Ukončení studia je nutné nahlásit zdravotní pojišťovně a zároveň se přihlásit k některé z kategorií plátců pojistného – buď tedy zaměstnanec (včetně „nadlimitních“ prací na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti), podnikatel, nebo by za něj musel být plátcem pojistného stát z jiného důvodu než jako za nezaopatřené dítě.

Jestliže žádná z těchto situací nenastane a student by pouze vyčkával na začátek studia na jiné střední škole, je nutné se přihlásit do kategorie osoba bez zdanitelných příjmů a platit si pojistné sám. Po začátku školního roku je pak potřeba pojišťovně doložit potvrzení o studiu a plátcem pojistného na zdravotní pojištění by se za studenta stal opět stát. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).