Hlavní navigace

Musí chlebodárce umožnit svým zaměstnancům teplou stravu na pracovišti?

10. 4. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Jaké jsou povinnosti zaměstnavatele vůči svým lidem v oblasti stravování? Je povinen umožnit jim, aby během pracovní doby měli teplé jídlo?

Povinnosti zaměstnavatele v oblasti stravování zaměstnanců uvádí § 236 odst. 1 zákoníku práce. Právní úprava zaměstnavateli povinnost zajistit zaměstnancům teplou stravu neukládá, je však ale povinen ve všech směnách stravování umožnit. 

Je však nutné podotknout, že umožnit zaměstnancům stravování neznamená, že zaměstnavatel musí stravu zajistit. Umožnění stravování představuje možnost vzdálit se z pracoviště v době pracovní přestávky a najíst se v dosahu nějakého stravovacího zařízení nebo vytvořit svačinové koutky, nějaký prostor, kde si zaměstnanec může sníst své jídlo. 

Čtěte také: Změny tuzemského stravného pro rok 2019 

Zákoník práce nepřiznává zaměstnanci žádný zákonný nárok na poskytnutí stravy ze strany zaměstnavatele ani na příspěvek na stravování. Zaměstnavatel ale může svým zaměstnancům stravování poskytovat na základě svého rozhodnutí. A může na stravování svým zaměstnancům i finančně přispívat. Pokud se zaměstnavatel rozhodne na stravování zaměstnanců finančně přispívat, musí to upravit v kolektivní smlouvě (pokud u zaměstnavatele působí odborový orgán) nebo ve vnitřním předpise, uvádí Státní úřad inspekce práce na svém webu. 

skoleni_15_4

Zákoník práce doslova uvádí: 

  • Zaměstnavatel je povinen umožnit zaměstnancům ve všech směnách stravování; tuto povinnost nemá vůči zaměstnancům vyslaným na pracovní cestu.
  • Bylo-li to dohodnuto v kolektivní smlouvě nebo stanoveno ve vnitřním předpisu, poskytuje se zaměstnancům stravování; zároveň mohou být dohodnuty nebo stanoveny další podmínky pro vznik práva na toto stravování a výše finančního příspěvku zaměstnavatele, jakož i bližší vymezení okruhu zaměstnanců, kterým se stravování poskytuje, organizace stravování, způsob jeho provádění a financování zaměstnavatelem, nejsou-li tyto záležitosti upraveny pro určený okruh zaměstnavatelů zvláštním právním předpisem 75). Tím nejsou dotčeny daňové předpisy.
  • Bylo-li to dohodnuto v kolektivní smlouvě nebo stanoveno ve vnitřním předpisu, může být cenově zvýhodněné stravování poskytováno a) bývalým zaměstnancům zaměstnavatele, kteří u něj pracovali do odchodu do starobního důchodu nebo invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně, b) zaměstnancům po dobu čerpání jejich dovolené, c) zaměstnancům po dobu jejich dočasné pracovní neschopnosti.

Připomeňte si, jaké máte jako zaměstnavatel povinnosti, pokud někoho posíláte na pracovní cestu: Posíláte zaměstnance na služební cestu? Nezapomeňte na některé povinnosti

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).