Hlavní navigace

Musí OSVČ, které neměly vloni žádné příjmy a výdaje, podávat přehled pojišťovně?

22. 7. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Termín pro podání přehledu pojišťovně je posunut na 2. srpna. Mají tuto povinnost i ti, co neměli v minulém roce žádné příjmy a výdaje?

Pokud OSVČ svoji samostatnou výdělečnou činnost nezrušila nebo alespoň nepozastavila, je nadále v evidenci pojišťovny vedena jako OSVČ, se všemi příslušnými povinnostmi.

Všeobecná zdravotní pojišťovna tak upozorňuje, že jako OSVČ je nutné přehled podat, i když byly v loňském roce příjmy i výdaje nulové. Mylná domněnka, že není třeba řešit podání přehledů o příjmech a výdajích, pokud nemá OSVČ žádné příjmy a výdaje, je jednou z velice častých chyb, kterých se OSVČ dopouštějí. 

V roce 2021 – vzhledem k legislativní změně platné pro podání přehledů za rok 2020 – podávají všechny OSVČ zdravotní pojišťovně přehled do pondělí 2. srpna 2021.

OSVČ důchodce

V případě, že jde o OSVČ důchodce, Všeobecná zdravotní pojišťovna připomíná, že skutečnost týkající se začátku pobírání starobního důchodu musí OSVČ pojišťovně nahlásit. Za poživatele důchodu je plátcem pojistného na zdravotní pojištění stát, ale pojišťovna jej musí zařadit do kategorie státních pojištěnců, aby pojistné dostala. Za zaměstnance to pojišťovně hlásí zaměstnavatel, ale podnikatel se o to musí postarat sám.

Psali jsem: OSVČ dělají v přehledech za rok 2020 spousty chyb. Známe ty nejčastější

Ukončovat a rušit podnikání při odchodu do důchodu není nutné, ale pokud se OSVČ penzista nechce delší dobu podnikání věnovat (tj. dočasně nechce vykonávat výdělečnou činnost a mít z ní příjmy), je dobré využít možnosti přerušení samostatné výdělečné činnosti. Datum přerušení je možné zvolit, nikoli ale zpětně.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).