Hlavní navigace

Na českém trhu se prodávala nepovolená rýže

19. 6. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

V minulém týdnu obdržela Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) informaci porstřednictvím Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva, z které vyplývá, že se v České republice mohla vyskytovat rýže s neschválenou genetickou informací, uvádí na svém webovém portálu SZPI.

Celkem 24 tun geneticky modifikované rýže bylo dovezeno z Itálie od firmy MARIG S.R.L, která údajně ale ručila za to, že úpravu neprováděla. Do spotřebitelských balení rýži v ČR zabalila společnost Podravka – Lagris s.r.o. z Dolní Lhoty u Luhačovic. Na problém přišla Státní veterinární a potravinářská správa Slovenské republiky, která této rýže zadržela 7660 kg. Následně SZPI při kontrole v moravské firmě zjistila, že bylo doopravdy dovezeno 24 tun této rýže. Následně z ní byly vyrobeny další dva produkty, které se prodávaly v ČR. Přesněji šlo o rýže dlouhozrné ve varných sáčcích v baleních po 400 a 480 gramů. Do českých obchodů se dostalo téměř 38 tisíc balení této modifikované rýže.

Mofidikace LL RICE 601, kterou byla tato rýže upravena, není v EU povolena ani pro krmiva. LL RICE 601 vyvinula americká společnost Bayer Crop Science. Od roku 2006 je dovážená rýže ze Spojených států kontrolována přísněji a pomocí speciálních úprav, protože se tato modifikace objevila na evropském trhu vícekrát.

Nyní Evropská Unie povoluje pro výrobu potravin 21 genetických modifikací:

  • 11 u kukuřice
  • 5 u bavlny
  • 3 u řepky olejné
  • 1 u sóji
  • 1 u cukrové řepy

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).