Hlavní navigace

Na co se zaměřuje živnostenský úřad při kontrolách živnostníků?

15. 2. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Živnostník musí počítat s celou řadou kontrol. Od finančního úřadu po úřad živnostenský. Na co se kontroloři z živnostenského úřadu zaměřují především?

Živnostenské úřady, které jsou pověřeny kontrolami živnostníků a podnikatelů, dohlíží především na dodržování živnostenského zákona.

Jak je v zákoně doslova uvedeno, kontroly se zaměřují na dodržování povinností při značení lihu a nakládání s lihem podle zákona upravujícího povinné značení lihu, na dodržování povinností při značení tabákových výrobků podle zákona upravujícího spotřební daně a dodržování zákazu prodeje lihovin a tabákových výrobků podle zákona upravujícího spotřební daně.

Čím se musí kontrolor z živnostenského úřadu prokázat

Živnostenský zákon také jasně udává, jak by se měl kontrolor ze živnostenského úřadu prokázat. Vydává-li obec nebo kraj průkaz osoby vykonávající kontrolu, prokazují se zaměstnanci živnostenského úřadu při kontrole právě tímto průkazem. Nevydává-li obec nebo kraj průkaz, prokazují se zaměstnanci živnostenského úřadu vykonávající kontrolu písemným pověřením k jednotlivé kontrole. 

Poskytnutí informací o výsledku kontroly u podnikatele nebo o výsledku správního řízení vedeného s podnikatelem jinému správnímu orgánu na základě jeho žádosti a pro účely kontroly nebo správního řízení není porušením mlčenlivosti zaměstnance podle zvláštního právního předpisu.

Psali jsme: Jaký je rozdíl mezi provozovnou a místem podnikání?

Kromě kontroly z oblasti živnostenského zákona se úřady soustředí hlavně na dvě věci. Jde o kontroly ohlášení provozoven a správného označení provozovny, upřesnil už dříve serveru Podnikatel.cz Petr Čížek, manažer projektu ZaložFirmu.cz.

Živnostenský zákon stanovil povinnost označení provozovny. Ta musí být zvenčí trvale a viditelně označena:

skoleni_15_4

  • obchodní firmou nebo názvem nebo jménem a příjmením podnikatele
  • jeho identifikačním číslem

Provozovna určená pro prodej zboží nebo poskytování služeb spotřebitelům musí být navíc označena:

  • jménem a příjmením osoby odpovědné za činnost provozovny, s výjimkou automatů,
  • prodejní nebo provozní dobou určenou pro styk se spotřebiteli, nejedná-li se o mobilní provozovnu nebo automat,
  • kategorií a třídou u ubytovacího zařízení poskytujícího přechodné ubytování.

Stejně tak mohou živnostenské úřady kontrolovat, zda podnikatelům nechybí na jejich webových stránkách zákonem dané identifikační údaje.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).