Hlavní navigace

Na co si dát pozor při podpisu směnky jako prostředku zajištění podnikatelského úvěru

11. 8. 2022
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Právní úprava směnky je již několik dekád obsažena v směnečném zákoně, přičemž směnka se velice často využívá jako prostředek zajištění.

Zajišťovací směnkou může být jak směnka úplná, tak i tzv. blankosměnka, bez ohledu na to, zda se jedná o směnku vlastní nebo směnku cizí. Klíčovým dokumentem pro uplatnění zajišťovací směnky ovšem bývá tzv. směnečná smlouva (popř. dohoda o vyplňovacím právu směnečném), která definuje podmínky uplatnění zajišťovací směnky a může být rozhodující i pro případnou obranu vůči neoprávněnému uplatnění zajišťovací směnky věřitelem.

Brand24

Co se dozvíte v článku
  1. Druhy směnek a jejich náležitosti 
  2. Co musí směnka ze zákona obsahovat? 
  3. Směnka jako prostředek zajištění 
  4. Jak uplatnit zajišťovací směnku?
  5. Pozor na dochvilné splácení závazků

Druhy směnek a jejich náležitosti 

Směnka je řazena mezi tzv. abstraktní cenné papíry, které ke své existenci nepotřebují žádný právní důvod a v případném soudním sporu zpravidla obstojí i samy o sobě bez toho, aby bylo potřeba prokazovat, z jakého důvodu došlo k vystavení směnky. Směnečný zákon rozlišuje dva druhy směnek, a to směnku vlastní a směnku cizí. U směnky vlastní se výstavce směnky (jakožto osoba povinná) bezpodmínečně zavazuje uhradit určitou částku remitentovi (jakožto osobě oprávněné), přičemž u směny cizí výstavce směnky naopak přikazuje tzv. směnečníkovi, jakožto třetí osobě, aby remitentovi uhradil určitou peněžní částku. Směnka vlastní je tedy tvořena celkem dvěma subjekty a směnka cizí je tvořena celkem třemi subjekty. U směnky cizí nicméně směnečný závazek směnečníkovi vzniká až po jeho přijetí směnky (učiněném zpravidla podpisem směnečníka na směnce), přičemž výstavce směnky se u směnky cizí nachází v pozici tzv. nepřímého dlužníka, který ručí za to, že směnka bude směnečníkem řádně přijata a zaplacena. 

Ať už jde o směnku vlastní nebo cizí, musí směnka jakožto cenný papír vždy splňovat přísné formální náležitosti stanovené směnečným zákonem. Mezi takovéto náležitosti patří následující údaje, které musí být (až na několik výjimek) na směnce vždy uvedeny, jinak se nebude jednat o platnou směnku, nýbrž o pouhý „kus papíru“, který před soudem půjde jen stěží obhájit. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).