Hlavní navigace

Na Covid – Nájemné dosáhnou i ti, kteří částečně fungovali i navzdory opatřením

3. 7. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Hlavní podmínkou pro nárok v rámci programu Covid – Nájemné je, že podnikatel měl zakázán maloobchodní prodej zboží nebo poskytování služeb v provozovně.

To ovšem nutně neznamená, že nemohl vůbec podnikat. Na dotaci tak mají nárok například restaurace, které aspoň z části fungovaly přes výdejové okénko, nebo třeba obchody, které kombinují malo a velkoobchod. Do programu naopak nemůžou být zařazeni ti, kteří zavřeli kvůli karanténě zaměstnanců.

Co se dozvíte v článku
  1. Princip Covid – Nájemného je 50/30/20
  2. Na jaké provozovny lze dotaci žádat?
  3. Podnikatel má nárok, i když fungoval i nadále
  4. Na kancelářské prostory dotaci nedostanete
  5. Dotaci lze dostat jen na samotnou provozovnu
  6. Kde zjistit identifikační číslo provozovny?

Princip Covid – Nájemného je 50/30/20

Už týden lze žádat o dotaci v rámci programu Covid – Nájemné. Podmínky programu však nejsou úplně jednoduché a objevuje se tak řada nejasností a otázek. Připravili jsme výtah nejčastějších otázek a odpovědí od ministerstva průmyslu a obchodu. V tomto textu se zaměříme na to, jací podnikatelé mají na dotaci nárok, respektive na jaké typy provozoven lze dotaci čerpat.

Princip programu Covid – Nájemné je takový, že pronajímatel sleví alespoň 30 % z nájemného, nájemce zaplatí 20 % a stát mu přispěje 50 %. Žadatel (nájemce/podnájemce/pachtýř) nicméně musí nejprve pronajímateli zaplatit alespoň 50 % rozhodného nájemného (nájemné za období od 1. dubna 2020 do 30. června 2020) či 80 % v případě nájmu ve státním objektu a teprve poté lze žádat o dotaci v rámci programu.

Čtěte více: O COVID Nájemné půjde žádat od pátku. Bez eIdentity ale máte smůlu 

Na jaké provozovny lze dotaci žádat?

O COVID nájemné pak mohou žádat podnikatelé, kteří užívají provozovnu, která není v jejich vlastnictví, a to na základě nájemní smlouvy uzavřené před 13. březnem 2020. Podpora je v rámci programu určena výlučně pro částečnou úhradu nájemného podnikatelům, kterým byl na základě přijatých mimořádných opatření zakázán maloobchodní prodej zboží nebo poskytování služeb zákazníkům v provozovnách (nebo jejich části) dle § 17 živnostenského zákona alespoň v části období mezi 13. březnem a 30. červnem 2020. Za provozovnu pro účely programu se ale považují i prostory, které jsou určeny k prodeji zboží nebo poskytování služeb na základě jiných zákonů.

Důležitá je především podmínka, že podnikatel měl zakázaný prodej v provozovně. Jak nicméně upřesňuje ministerstvo, stačí, když se zákaz týkal alespoň části provozovny a/nebo alespoň části období mezi 13. březnem a 30. červnem 2020. To znamená, že o podporu může žádat i podnikatel, který měl provozovnu uzavřenou pouze pár dnů v březnu, a to za celé období duben až červen 2020. V případě, že mu skončila nájemní smlouva před 30. 6. 2020, tak od 1. 4. 2020 po dobu trvání nájemní smlouvy.

Podnikatel má nárok, i když fungoval i nadále

Nárok na dotaci tak mají i restaurace, které musely zavřít vnitřní prostory a prodávaly jen přes výdajové okénko. Stejně tak mají nárok provozovny, které jsou současně velkoobchodem a maloobchodem. Přestože takový podnikatel mohl velkoobchodním zákazníkům za určitých omezení prodávat zboží i nadále a mít otevřeno, byl mu zakázán maloobchodní prodej a on tak o dotaci může požádat.

Dotaci mohou získat i cestovní kanceláře, jelikož provozování cestovní kanceláře je živností koncesovanou, která byla zakázána mimořádnými opatřeními. V případě splnění dalších podmínek programu tak mají cestovní kanceláře nárok na podporu z programu Covid-Nájemné.

Nárok na dotaci mají také podnikatelé, kteří mají v nájmu apartmány, které dále pronajímají skrze Airbnb, pokud jsou tyto apartmány nahlášeny jako provozovny. Vzhledem k tomu, že se jedná o volnou živnost – ubytovací služby s povinnou registrací pronajímaného prostoru jako provozovny, jejichž provoz byl s výjimkami zakázán, pak takový žadatel má nárok na podporu.

Na kancelářské prostory dotaci nedostanete

Na dotaci naopak nedosáhnou firmy, kterým vláda nezakázala činnost a které byly uzavřeny z jiných důvodů, například kvůli nařízené karanténě zaměstnanců. Stejně tak mají smůlu firmy s kancelářskými prostory, pokud tyto prostory nejsou zároveň provozovnou. O dotaci nemohou žádat ani podnikatelé s automaty pro prodej zboží, které byly umístěny v prostorách pronajatých od jiného subjektu, přestože se podle § 17 odst. 1 živnostenského zákona považují za provozovnu rovněž automaty. Důvodem je, že provoz prodejních automatů nebyl zakázán.

Jestliže má podnikatel dvě provozovny v jednom společném prostoru a na ně uzavřenou jednu společnou smlouvu, přičemž na základě nařízení vlády v souvislosti s epidemií byla uzavřena jen jedna a druhá zůstala v provozu, může o dotaci požádat za provozovnu, ve které měl zakázáno prodávat.

Brand24

Dotaci lze dostat jen na samotnou provozovnu

Řada podnikatelů si nepronajímá pouze provozovnu, ale současně také další související prostory (například sklad). Nárok na dotaci je ale pouze za provozovnu. Jak upozorňuje MPO, pokud je nájemné ve smlouvě upraveno jako za veškeré prostory, musí podnikatelé vypočítat část nájemného, které je způsobilým výdajem pro účely programu. Samo ministerstvo sice nijak formu výpočtu závazně nestanovilo, radí však, aby podnikatel vypočetl příslušný podíl dle jednotlivých ploch, na které se vztahuje nájemní smlouva.

Kde zjistit identifikační číslo provozovny?

V žádosti podnikatelé vyplňují identifikační číslo provozovny. Jde o veřejný údaj, který provozovatel zjistí z živnostenského rejstříku. Může se v něm sám vyhledat a následně pod svým podnikáním klikne na možnost Údaje s historií. Ve spodní části najde IČP. IČP by měl mít každý podnikatel registrované ke své provozovně, kterou ohlásil živnostenskému úřadu. IČP je tedy napsáno na podnikatele, který má v daném místě svou provozovnu. IČP se přiděluje provozovnám s vazbou na podnikatele a živnost. Pro účely programu Covid-nájemné se tedy jedná o nájemce, který v daném objektu provozuje své podnikání, uzavřelo MPO.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).