Hlavní navigace

Na dlouhodobé ošetřovné má nárok i OSVČ, musí ale splnit několik podmínek

5. 6. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Už několik dní mohou lidé čerpat dlouhodobé ošetřovné. Na dávku mají nárok i OSVČ, musí se však účastnit nemocenského pojištění. A nejen to.

Během pobírání dávky však OSVČ nesmí vykonávat osobně samostatnou výdělečnou činnost. Může ale pokračovat v podnikatelské činnosti prostřednictvím zaměstnanců, spolupracujících osob apod.

Od června si lze požádat o novou dávku nemocenského pojištění – dlouhodobé ošetřovné. Tato až 90denní dávka umožňuje lidem zůstat doma v situaci, kdy budou pečovat o člena rodiny, který byl hospitalizován po dobu nejméně 7 dní a u kterého ošetřující lékař zdravotnického zařízení poskytujícího lůžkovou péči (zpravidla nemocnice) rozhodl, že jeho zdravotní stav vyžaduje po propuštění z hospitalizace domácí celodenní péči po dobu nejméně 30 dní. Dlouhodobé ošetřovné činí 60 % denního redukovaného vyměřovacího základu.

Aby vůbec vznikl na dlouhodobé ošetřovné nárok, musí být splněny zákonem dané podmínky. A ty se vztahují jak na osoby, které podle rozhodnutí lékaře nemocnice potřebují dlouhodobou péči, tak na pečující osoby, sdělil zastupující ústřední ředitel ČSSZ Pavel Krejčí a doplnil: Vzhledem k tomu, že lékař nebude moci rozhodnutí o potřebě dlouhodobé péče vydat zpětně, doporučuje se požádat o ně při propuštění z hospitalizace, která trvala nejméně 7 dní, vždy když lékař usoudí, že zdravotní stav ošetřované osoby bude vyžadovat celodenní péči alespoň dalších 30 kalendářních dnů.

Základní podmínkou pro vyplacení dávky je účast ošetřující osoby na nemocenském pojištění, tj. např. trvání zaměstnání, které založilo účast na pojištění v době nástupu na tuto dávku (z příjmu ze zaměstnání je odváděno pojistné na sociální zabezpečení). Zároveň platí, že před začátkem čerpání dávky trvala účast na nemocenském pojištění u zaměstnance alespoň po dobu 90 kalendářních dnů v posledních 4 měsících.

Brand24

U osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) musí být pro nárok na dávku splněna podmínka dobrovolné účasti na nemocenském pojištění OSVČ alespoň po dobu 3 měsíců bezprostředně předcházejících dni nástupu na dlouhodobé ošetřovné. OSVČ nesmí v době pobírání této dávky vykonávat osobně samostatnou výdělečnou činnost. Samozřejmě může pokračovat v podnikatelské činnosti prostřednictvím zaměstnanců, spolupracujících osob apod. Výdělečnou činnost nesmí vykonávat ani zaměstnanec, a to ani na dohody konané mimo pracovní poměr.

Čtěte více: Dlouhodobé ošetřovné bude možné čerpat již v červnu

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).