Hlavní navigace

Na firmy z Prahy může daňová kontrola odevšad, končí místní působnost berňáků

9. 8. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Od srpna nabyla účinnosti novela zákona, která odstraňuje místní působnosti finančních a celních úřadů. Novinky se týkají hlavně daňových kontrol.

Firmy, které například sídlí v Praze, může nově zkontrolovat jakýkoli finanční úřad v republice. Účinnosti totiž nabyla novela, která změnila zákon o Finanční správě ČR a která zavedla, že finanční úřady už nejsou v kontrolní činnosti limitovány místní působností.

Konec místní působnosti u kontrol

Ve Sbírce zákonů vyšla před necelý dvěma týdny novela zákona, která odstraňuje místní působnosti finančních a celních úřadů jako správců daně. Nově se totiž zavádí celostátní územní působnosti finančních a celních úřadů pro účely provádění vyhledávací činnosti a kontrolních postupů (zejména postupu k odstranění pochybností a daňové kontroly). Pro výkon vybrané působnosti tak budou v konkrétním případě příslušné všechny finanční, resp. celní úřady.

Nicméně platí, že ve vztahu k ostatním činnostem zůstává rozsah územní působnosti finančních a celních úřadů nezměněn. To se týká zejména kompetencí k vedení daňového řízení včetně stanovení daně, která se navrhovaným zákonem nemění.
Novinky se tak dotýkají následujících institutů daňového práva procesního:

Změny by úřadům měly pomoci především u správy daně z přidané hodnoty, kde je stávající místní příslušnost výrazným limitem pro daňovou kontrolu.

skoleni_15_4

Proti delegaci se nelze odvolat

Navržené novinky navazují na změny, které začaly platit od začátku loňského roku. Od roku 2015 se totiž podnikatelé nemohou odvolat proti tzv. delegaci, tedy daňovému „vystěhování“. Institut delegace znamená změnu místní příslušnosti správce daně z virtuální adresy nebo office-housu do místa skutečné ekonomické činnosti firmy. Institut delegace ale neznamená, že dojde doslova k fyzickému vystěhování firmy z virtuálního sídla. Nemění se tím adresa sídla firmy, zapsaná např. v obchodním rejstříku, mění se finanční úřad spravující daně této firmy.

Čtěte více: Tisíc firem bylo loni daňově vysídleno, delegace budou pokračovat i v roce 2016

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).