Hlavní navigace

Na horách začalo sněžit. Co si na tuto sezónu připravila lyžařská střediska?

15. 10. 2021
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ski areály už se připravují na zimní sezónu a doufají, že se vydaří. Jaké novinky si připravily a jak to vidí letos s opatřeními?

Podobně jako loni není úplně jisté, jak to bude na tuzemských horách vypadat. Lyžařská střediska jsou však připravena dodržovat případná opatření a těší se na své návštěvníky.

Co se dozvíte v článku
  1. Přípravy jsou v plném proudu
  2. Nová lanovka i osvětlení
  3. Opatření si netroufají odhadnout
  4. Podívejte se na hory:
  5. Kompenzace byly vítané

Přípravy jsou v plném proudu

Jak serveru Podnikatel.cz uvedl Richard Jirouš, provozní vedoucí Ski Kvilda, provádí zde standardní přípravy a údržby všech zařízení a techniky jako každý rok. Přípravy jsou v plném proudu také ve Skiareálu Červenohorské Sedlo. Děláme standardní kontroly veškerých přepravních zařízení, mazání, výměna ložisek, nátěry, sekání trávy atd., vyjmenovává Martin Dubský. Jaroslav Andres, ředitel společnosti Sport Centrum Bouřňák v Krušných horách, podotýká, že u nich přípravy na lyžařskou sezónu probíhají prakticky celoročně s tím, že se jedná o údržbu technických zařízení (vleky, rolby, přepravní prostředky, zasněžovací technika, pokladní systémy, revize, defektoskopie lan apod.), budov a sjezdovek (odstraňování náletových dřevin, sekání porostu apod.)

Ve Skiareálu Ještěd je zásadní novinkou zbrusu nové večerní lyžování na sjezdovce Nová Skalka. Kromě toho probíhá standardní příprava na zimní sezónu související s provozem zasněžování, lanových drah a ostatních doprovodných služeb (gastronomie, půjčovny a shop, lyžařská škola), dodává Jakub Hanuš, ředitel skiareálu. Petr Marek ze společnosti K3 SPORT provozující Lyžařský areál Kouty zmiňuje, že aktuálně mají letní sezonu do 31. října 2021, jezdí víkendy, svátky a prázdniny. Ve všední dny pak probíhají revize a kontroly lanové dráhy a vleků, připravují zasněžování, sekají sjezdovky a dělají další rutinní práce, které předchází každou zimní sezonu. Víkendově jedou sezonu také v Bikeparku ve Ski Aréně Karlov, kam spadají sjezdovky Čerťák i Klobouk, a do toho postupně začínají přípravy na zimu, tedy kontrola technického stavu vybavení, od lanovek, sněžných děl a roleb až po řešení personálního stavu na zimní sezonu.

Nová lanovka i osvětlení

Na Červenohorském sedle letos v přípravě nejvíc zabírá stavba lanové dráhy LEITNER, která nahradí starou lanovou dráhu na Velký Klínovec. Nová LD bude mít vyšší přepravní rychlost, komfortnější a hlavně bezpečnější nástup a výstup z LD. LD bude mít také tzv. bubliny, které mohou lyžaři využívat při nepříznivém počasí. Další novinkou bude možnost nákupu skipasů online přes naše web stránky, popisuje Martin Dubský. Nový informační systém zmiňuje také Jaroslav Andres s tím, že dále budují nový kamerový systém, kompletně vyměňují koncová zasněžovací zařízení a montují nová sněhová děla. Také v Lyžařském areálu Kouty rozšiřují a modernizují zasněžování. Dali jsme do provozu Balanční centrum s celoročním provozem, postavili jsme nový objekt – zázemí pro lyžaře u horní stanice lanovky (Bar U Medvěda), modernizujeme odbavovací zařízení (možnosti on – line nákupů), obnovujeme vozový park před zimní sezonou (rolby, skútry atd.), vyjmenovává Petr Marek.

Výstavba osvětlení nové sjezdovky ve skiareálu Ještěd začala na konci prázdnin a přinese novou kvalitu večerního lyžování pod Ještědem. Zatímco doposud se večer lyžovalo na 380 m osvětleném svahu F10, nyní to bude na zcela nové sjezdovce po celé její délce 1,5 km. Už při schvalování celého projektu jsme dbali na to, aby osvětlení splňovalo ty nejpřísnější parametry z pohledu efektivity, energetické náročnosti či ochrany životního prostředí. A zároveň zajistilo maximální komfort a bezpečí pro lyžaře, upřesnil Jakub Hanuš. Kromě tohoto osvětlení se návštěvníci dočkají i zcela nového gastro provozu na dojezdu sjezdovky Nová Skalka nebo rozšíření dětské arény pro výuku lyžování. Z investic jsme se omezili pouze na vylepšení čerpací stanice pro zasněžování, doplňuje Richard Jirouš.

Opatření si netroufají odhadnout

Petr Marek uvidí, jaká bude realita, a doufá, že letošní zimní sezona proběhne ke spokojenosti všech. Richard Jirouš očekává podobný chaos jako v předešlé zimě s tím, že nařízení budou dodržovat, ale ne snažit se je pochopit. Na Červenohorském sedle jsou nachystaní již z minulé nepovedené sezóny dodržovat hygienická nařízení. Navíc je náš areál členem asociace lanové dopravy, která tvoří pravidla a napomáhá nám, provozovatelům, v tom, abychom jako provozovatelé mohli bezpečně provozovat areál v nadcházející zimě, doplňuje Martin Dubský. Omezující opatření si netroufáme odhadnout, pokud budou, pak se s nimi jako ostatní lyžařské areály vypořádáme. Pochopitelně se to projeví ve zvýšených nákladech a je otázkou, zda je promítneme do cen za služby pro zákazníky, shrnuje Jaroslav Andres. 

Provozovatelé ski areálů se shodují, že vše bude záležet na situaci a okolnostech. A pokud to bude potřeba, tak preventivně učiní opatření, která jsou skutečně funkční. Ve Sport Centru Bouřňák se z hlediska změn v této sezóně budou snažit zkvalitnit informovanost a komunikaci s veřejností.

Brand24

Podívejte se na hory:

Kompenzace byly vítané

Ve Skiareálu Ještěd využili vypsaných vládních covidových programů. V každém případě, i přes poměrně vydařenou letní sezónu, ztráty ze zimní sezóny způsobené koronavirovou uzávěrou se nepodařilo zdaleka vykompenzovat. Letní provoz v našem případě tvoří minoritní část celkových ročních příjmů, dodal Jakub Hanuš. Také Richard Jirouš uvedl, že kompenzace využili, ale dorovnat ztráty jim pomohly jen trochu. Dostali jsme kompenzace ve výši 50 % skutečných doložených nákladů. Například bankovní úvěry nejsou daňové náklady, tudíž se nedaly započítat do kompenzací. Znamená to, že skutečná výše kompenzací byla podstatně nižší než vládou a novináři zmiňovaných 50 %, upozorňuje Martin Dubský.

Podle Petra Marka je každá pomoc vítána, i když není dostačující a její načasování, oproti jiným státům ve vyspělé Evropě, bylo katastrofální. Nehovořím o opakovaných slibech, že se areály otevřou. V Alpách bylo řečeno ne, předložte obraty a do cca 5 dní byly finance na účtu, podotýká dále. Také ve Sport Centru Bouřňák kompenzace od státu čerpali a využili je k dorovnání ztrát. Kompenzace byly několikanásobně nižší než předpokládané příjmy ze zimní sezóny, pracujeme však s pětiletým rozvojovým investičním plánem, který jsme nepřerušili ani navzdory výpadku příjmů, uzavírá Jaroslav Andres.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).