Hlavní navigace

Na jak staré dítě lze čerpat ošetřové a lze ho čerpat i při uzavření školek?

19. 3. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V souvislosti s rozhodnutím vlády o uzavření základních, středních i vysokých škol je možné čerpat z tohoto důvodu ošetřovné. Jak je to u mateřských škol?

Česká správa sociálního zabezpečení reaguje na časté otázky rodičů a upřesňuje, jak je to s čerpáním tzv. ošetřovného, pokud jsou uzavřeny mateřské školy a jiná obdobná zařízení. 

V souvislosti s mimořádnými opatřeními k prevenci vzniku a rozšíření způsobeného novým koronavirem došlo k uzavření zařízení, kde je poskytována péče dětem předškolního věku. V případě, kdy je uzavřeno předškolní zařízení pro děti, jde o situaci, na kterou lze čerpat ošetřovné z důvodu péče o dítě, které takto musí zůstat doma.

Na jak staré dítě lze ošetřovné čerpat?

Jde o dítě, kterému ještě nebylo 10 let v okamžiku, kdy o něj rodič (nebo jiná nemocensky pojištěná osoba, pokud uplatňuje nárok na dávku) začal v individuálním případě pečovat. Pokud následně v průběhu péče dítě dosáhne věku 10 let, ošetřovné náleží až do konce podpůrčí doby.

Jakých zařízení se nárok na ošetřovné týká?

Souhrnně je lze označit za zařízení, která před zahájením povinné školní docházky pečují o děti, aby jejich rodiče mohli vykonávat zaměstnání. Není rozhodné, zda jde o zařízení státní nebo soukromé. Není také nezbytně nutné, aby šlo o zařízení s akreditací MŠMT, ale jde i o takové zařízení, které pečuje o děti předškolního věku na základě dohody s rodiči a je např. alternativou předškolního zařízení.

Psali jsme: Museli jste zůstat doma s dětmi? Zažádejte si o ošetřovné. Má nárok také OSVČ?

Může jít tedy nejen o jesle, mikrojesle, dětské skupiny, školičky, mateřské školy nebo lesní školky, ale dále např. i o mateřská centra nebo předškolní kluby pro děti. Dítě může být umístěno i v denním stacionáři, zatímco rodiče pracují.

Daně x

Z jakého důvodu musí být zařízení uzavřeno, aby byly splněny podmínky pro přiznání ošetřovného?

Musí se jednat o uzavření, ke kterému došlo v souvislosti s opatřeními vlády nebo ministerstva zdravotnictví, jako jejich následek, tj. např. i z personálních důvodů nebo z důvodů prevence proti šíření nákazy. Nejednalo by se o uzavření, které bylo dopředu plánováno a oznámeno rodičům z jiných důvodů.

Čtěte také: Stát OSVČ omezil a jejich děti nechal doma. Na ošetřovné přesto mohou zapomenout

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).