Hlavní navigace

Na kompenzační bonus nově dosáhnou i lidé v úpadku. Mohou žádat už nyní?

22. 1. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Nárok na kompenzační bonus pro lidi v úpadku přináší novela zákona o kompenzačním bonusu. Mohou už v tuto chvíli podávat žádosti?

Jak informuje ministerstvo financí v rámci častých dotazů a odpovědi ohledně nároku na podporu v podobě kompenzačního bonusu, o peníze mohou lidé v úpadku žádat již nyní, ale finanční úřad bude žádosti vyřizovat až poté co bude novela účinná. 

Novelu zákona o kompenzačním bonusu, která umožní podnikatelům v úpadku zpětně čerpat podporu, již schválila vláda. Předpokládáme, že nyní ji projedná Poslanecká sněmovna ve zrychleném legislativním procesu. Následně ji posoudí také Senát a k podpisu dostane prezident republiky, uvádí úřad. 

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Novela bude obsahovat přechodné ustanovení, které zajistí, že od data platnosti zákona, bude mít podnikatel 2 měsíce na to, aby si o kompenzační bonus zažádal. Podnikatel může pro podání využít online formulář na stránkách Finanční správy ČR, ve kterém lze podat žádost za všechna uplynulá bonusová období najednou. Pokud podnikatel v minulosti žádost o bonus stáhnul, je nutné podat novou žádost, uzavírá ministerstvo. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).