Hlavní navigace

Na paušální daň přešlo jen 58 tisíc OSVČ, ministerstvo čekalo 140 tisíc

13. 1. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Zájem o paušální daň OSVČ byl nakonec výrazně nižší, než čekalo ministerstvo financí. Do paušálního režimu přešlo jen necelých 58 tisíc OSVČ.

Podle nastavených podmínek přitom mohlo paušální daň využít přes 400 tisíc OSVČ a samo ministerstvo financí očekávalo, že na paušál přejde 140 tisíc OSVČ. Alena Schillerová nicméně i tak hovoří „o skvělé zprávě“.

Zájem o paušální daň zůstal za očekáváním

V pondělí byl poslední den, kdy se OSVČ mohly přihlásit k paušální dani. Celkově tuto možnost využilo 57 826 OSVČ, ale tisíce oznámení ještě mohou dorazit poštou. Jde o výrazně nižší počet, než původně očekávalo ministerstvo financí. Ministerstvo totiž předpokládalo, že na paušál přejde až 140 tisíc OSVČ. Podle nastavených podmínek by na ni mohlo dosáhnout až 408 tisíc OSVČ, čtyři z pěti živnostníků navíc o paušální daň podle našeho loňského průzkumu s agenturou Median vyjádřili zájem. Mnozí ale uplatňují bonus na děti, slevu na manželku a podobně, ti do toho pravděpodobně nepůjdou. Reálně se bavíme zhruba o 140 tisících zájemcích, potvrdila v prosinci v rozhovoru pro server Podnikatel.cz ministryně financí Alena Schillerová.

Navzdory tomu, že počet OSVČ, které přešly na paušální daň, zůstal výrazně za očekáváním, ministryně financí si zájem o paušál pochvaluje. „Takový zájem už letos je skvělou zprávou. Projekt přitom rozjíždíme v době extrémní nejistoty, kdy se OSVČ potýkají s dopady pandemie a kdy jsme zvýšili základní slevu na poplatníka. Vůbec nepochybuji, že skvělé fungování paušální daně v praxi brzy přiláká i další nerozhodnuté živnostníky,“ domnívá se Alena Schillerová.

Nejvíce zájemců o paušální daň bylo v Praze (11 408), ve Středočeském kraji (8 090) a v Jihomoravském kraji (6 462). Nejméně naopak v Karlovarském kraji (1353), v Plzeňském kraji (2177) a na Vysočině (2312).

skoleni_15_4

První paušální daň se platí do 22. února

Paušální odvod se skládá z minimální částky zdravotního pojistného, 1,15násobku minima sociálního pojistného a daně ve výši 100 korun. Pro letošek tak činí 5469 korun. Poplatník, který přešel na paušální daň, nebude muset podávat daňové přiznání a ani přehledy pojistného. V souvislosti s paušálním režimem sice nevyplývá přímo ze zákona o daních z příjmů poplatníkovi povinnost vést jakékoliv konkrétní evidence příjmů, určitou evidenci však OSVČ stejně vést musí.

Zálohy jsou splatné vždy do 20. dne daného měsíce, výjimkou je lednová záloha v roce 2021, kterou je možné zaplatit až do 22. února. Daň je možné platit pravidelně každý měsíc, ale i předplatit na několik měsíců dopředu, či dokonce jednorázově na celý rok. Paušální zálohy budou placeny na účet místně příslušného finančního úřadu s předčíslím bankovního účtu 2866, číslem matriky finančního úřadu a kódem banky 0710 (kód ČNB). Čísla matrik bankovních účtů jednotlivých finančních úřadů naleznete na stránkách finanční správy. OSVČ též musí uvést variabilní symbol, který odpovídá kmenové části DIČ, která je tvořena obecným identifikátorem, tedy u fyzické osoby rodným číslem.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).