Hlavní navigace

Na podání přehledu pojišťovně máte necelý měsíc. Dokdy uhradit nedoplatek?

12. 7. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
I v letošním roce byly kvůli pandemické situaci posunuty termíny pro odevzdání přehledů o příjmech a výdajích. Na podání přehledu pojišťovně máte ještě téměř měsíc čas.

Termín pro podání přehledu o příjmech a výdajích za rok 2020 zdravotní pojišťovně byl posunut na 2. srpna 2021. Na pojišťovnu se často obrací plátci s dotazem, zda termín uhrazení případného nedoplatku souvisí s podáním daňového přiznání, které by měl mít finanční úřad už dávno u sebe. 

Dotaz z praxe

Když je prodloužen termín pro podání přehledu OSVČ na 2. srpna, můžu zaplatit nedoplatek až v srpnu, i když přehled už jsem podal v dubnu?

Všeobecná zdravotní pojišťovna upozorňuje, že je třeba vycházet z toho, kdy byl přehled reálně podán. Případný nedoplatek pojistného, vypočítaný v přehledu OSVČ za rok 2020, je nutno zaplatit do 8 dnů ode dne podání přehledu.

V zákoně o pojistném na veřejné zdravotní pojištění je formulace „do 8 dnů po dni, ve kterém byl, popřípadě měl být podán přehled o příjmech a výdajích“. Ten, kdo podal přehled např. 19. dubna, musí nedoplatek zaplatit do 8 dnů od tohoto data. Pokud by nezaplatil včas, začne mu po 8 dnech nabíhat penále 0,05 % dlužné částky za každý kalendářní den. Tomu, kdo přehled nepodal, resp. nepodal včas a pojistné nezaplatil, začne nabíhat penále po 8 dnech ode dne, kdy přehled podle zákona měl být podán (což je u přehledu za rok 2020 datum 2. srpna 2021).

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).