Hlavní navigace

Na podporu cestovního ruchu v rámci dotačního programu půjde půl miliardy

20. 10. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Opatřeními spojenými s koronavirovou pandemií byly také výrazně zasaženy cestovní kanceláře a cestovní ruch obecně. Na jeho podporu se chystá dotační program.

Nový dotační program vypíše Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a ten bude určen na podporu cestovního ruchu. Na program Covid – Podpora cestovního ruchu vláda vyčlenila půl miliardy korun. 

Kdo bude moci žádat? 

O dotace budou moci požádat cestovní kanceláře, které mohou dostat až 2,75 procenta z plánovaných tržeb z prodeje zájezdů a z prodeje služeb cestovního ruchu, které jsou součástí spojených cestovních služeb na rok 2020, cestovní agentury, které mohou dostat 500 korun za zrušený zájezd z důvodů pandemie, který byl zakoupen v období od 1. prosince 2019 do 1. října 2020, a za zrušený pobyt v lázních v době, kdy byla zařízení uzavřena, a incomingové cestovní agentury, pro něž je určena podpora ve výši 50 000 korun. O stejnou částku budou moci požádat i turističtí průvodci.

Podpora audiovizuálního průmyslu

Finanční podpory by se měly dočkat také drobné firmy, které působí v audiovizuálním průmyslu. Došlo ke změně usnesení vlády č. 408 z 9. dubna 2020 o některých opatřeních k minimalizaci dopadů pandemie koronaviru COVID 19 na sektor kultury a snížil se schválený objem financí na zajištění regionální kulturní infrastruktury v oblasti kulturního dědictví ze 110 milionů na 12 milionů korun a ušetřenými 98 miliony podpoří provozovatele kin, produkční a distribuční společnosti prostřednictvím Státního fondu kinematografie. 

Vládou schválené rozpočtové opatření ještě musí schválit rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny PČR. Pokud výbor opatření schválí, vyhlásí Státní fond kinematografie mimořádnou výzvu v druhé polovině listopadu s tím, že dle zákona bude možné zasílat žádosti o podporu 30 dní. 

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).