Hlavní navigace

Na podporu podnikatelů v rámci programu Úvěr COVID II půjde dalších 5 miliard

23. 3. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Před pár dny byl vyhlášen program Úvěr COVID I., který však už naplnil svůj účel a bude transformován tak, aby mohl být podpořen větší počet projektů.

Proto Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) společně s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR připravuje pokračování programu s názvem Úvěr COVID II.  

Úvěr COVID II se zaměří na menší podnikatele

Českomoravská záruční a rozvojová banka bude podnikatelům poskytovat záruky za úvěry komerčních bank a přispívat na úhradu úroků. Zaručované provozní úvěry návazného programu COVID II by měly podpořit okolo 10 000 podnikatelských projektů v objemu přibližně 30 miliard korun. 

ČMZRB pracuje na přípravě navazující formy podpory malým a středním podnikatelům a živnostníkům, do které by byly zapojeny zdroje komerčních bank. Díky tomu bude uspokojeno daleko větší množství firem včetně těch drobných, které si potřebují půjčit částku do 500 tisíc korun. V rámci program COVID II budeme podnikatelům poskytovat záruky za provozní úvěry od komerčních bank, jejichž minimální hranice bude stanovena na 10 tisíc korun. Záruky budou navíc poskytovány společně s finančním příspěvkem na úhradu úroků, popisuje Jiří Jirásek, předseda představenstva a generální ředitel ČMZR.

O předchozím programu jsme psali zde: Pomoc je tady: Podnikatelé mohou podávat žádosti do programu Úvěr COVID

Půjde o záruční program

Chystaný záruční program COVID II bude vycházet ze stávajícího programu Expanze-záruky. Bude však s největší pravděpodobností upraven tak, že ČMZRB bude ručit za úvěry od 10 tis. do 15 mil. Kč a poskytovaná záruka bude krýt pravděpodobně až 80 % komerčního úvěru. Žadatel zároveň bude moci čerpat finanční příspěvek až 1 mil. korun na úhradu úroků a předpokládaná doba ručení bude tři roky. Zaručovaný komerční úvěr bude možné využít výhradně na úhradu provozních výdajů, jako jsou mzdy, nájem, energie, dodavatelsko-odběratelské faktury, materiál, zásoby apod. 

Program COVID II očekává zapojení komerčních bank a jejich zdrojů. Díky tomu dojde k znásobení vložených prostředků a tím i k dopadu na ekonomiku. Na program bude alokováno 5 mld. Kč, což znamená, že malí a střední podnikatelé včetně živnostníků získají provozní financování v objemu okolo 30 mld. Kč od komerčních bank, dodává Jiří Jirásek. 

skoleni_15_4

Zahájení samotného programu COVID II se očekává přibližně za dva týdny. Momentálně se připravují konkrétní parametry této formy podpory. 

Nyní se zpracovávají žádosti o předchozí program 

Českomoravská záruční a rozvojová banka do programu Úvěr COVID I přijala přes 3200 žádostí a nyní se bude věnovat jejich vyřizování. Podpora by prvním žadatelům mohla být poskytnuta v horizontu cca 14 dní. Další zájemci o tento bezúročný úvěr již nemohou podat žádost, nicméně veškeré připravené podklady budou moci využít již v nejbližších dnech při podání žádosti o záruku v programu COVID II.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).